Barns övervikt är högre i regioner med många ensamstående föräldrar, låg utbildningsnivå, låg inkomst och hög barnfattigdom. Det visar en studie från Uppsala universitet. Forskarna påpekar att här behöver samhället vara mer uppmärksamma och satsa mycket på det förebyggande.
Under pandemin ökade antalet överviktiga barn i Sverige. Andelen var då 13,3 procent. Nu ligger siffran på 11,4 procent, vilket är bra.
– Vi var oroade när vi såg toppen under pandemin, hur ska det här gå? Men det är en bra nyhet att det är tillbaka på samma nivå som före pandemin – det är vi glada för. Övervikt hos barn är dock fortfarande så klart ett bekymmer som vi behöver jobba vidare med, säger Charlotte Nylander, forskare vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.
Övervikten bland barn kan också kopplas ihop med socioekonomisk utsatthet som till exempel barnfattigdom. Något forskarna har sett är att fler barn har övervikt i regioner med många ensamstående föräldrar, låg utbildningsnivå, låg inkomst och hög barnfattigdom. Pandemin kan även ha förstärkt detta samband. Västernorrland, Gävleborg och Värmland har siffror som är betydligt högre än rikssnittet. Här är Barnhälsovården en viktig folkhälsoarena, menar forskarna. Det handlar om att tidigt uppmärksamma socioekonomiskt utsatta barn i hälsovården och ge råd om levnadsvanor.
– Men vi måste också lyfta ansvaret från individen till samhället, där stora insatser behövs för att förbättra situationen, säger forskaren Mariette Derwig som är barnhälsovårdsöverläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.
Här kan du läsa mer om studien:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39452522
Här kan du läsa mer om barnfattigdom i Sverige:
https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/barnfattigdom/barnfattigdom
https://unric.org/sv/sverige-hogst-barnfattigdom-i-norden
.