Inte lika mycket mat vid kris

Skulle importen stoppas på grund av en kris skulle det påverka livsmedelsförsörjningen en hel del i Sverige. Vi skulle behöva klara oss på mindre mängder livsmedel, det skulle bli mycket dyrare och vi skulle äta annorlunda. Det visar en studie från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Fullmatade hyllor är ingen garanti i kristid. Foto Helene Götberg

Hur hamnar den maten vi köper i våra livsmedelsbutiker? Innan pandemin var det troligen få av oss som överhuvudtaget reflekterade över att det finns en livsmedelskedja, än mindre hur den faktiskt ser ut. Maten ska bara finnas där i butiken – när vi behöver den. Nu blev det dock ingen livsmedelskris under covid, men det gav oss ändå en viss föraning om vad som kan ske när leveranskedjorna stannar upp och hyllorna börjar gapa tomma.

Visserligen har vi som är äldre kanske mött äldre generationer som hade upplevt andra tider.  Min mormor skulle till exempel aldrig få för sig att slänga något, utan hon tog alltid hand om allt. Men så hon hade skött om ett hushåll i en stad under både 1930 och 40-talet, då det var brist på det mesta. Under andra världskriget var den svenska importen av jordbruksprodukter nästan halverad. Men landet klarade det genom olika typer av anpassningar.

Fram till Berlinmurens fall 1989 var också det svenska jordbruket kraftigt reglerat för att säkra inhemsk försörjning i händelse av krig. Sedan trodde vi att det där med kris och krig var ett avslutat kapitel. Nu är kriget tillbaka och vi håller något yrvaket att anpassa oss till det tänkandet.

Forskarna vid SLU har ust tagit utgångspunkt från handelsbegränsningarna under andra världskriget och undersökt hur dagens livsmedelssystem skulle klara av att möta sådana begränsningar. Då halverades importen av livsmedel, men även viktiga varor som mineralgödsel, växtskyddsmedel, bränsle och foder. Även tillgången på utländsk arbetskraft minskade. 

I deras scenariot minskar den totala konsumtionen med cirka 30 procent. Människor skulle dock inte svälta, men matkostnadens andel av inkomsten skulle öka. En halverad import kommer också att förändra kostens sammansättning. Vi skulle äta mer spannmåls- och vegetabiliska produkter och mindre kött, jämfört med idag. Landet skulle också påverkas olika. Redan idag har södra Sverige en högre självförsörjningsgrad. 

Källa: forskning.se

Läs mer: https://agricultureandfoodsecurity.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40066-024-00483-3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *