Måndag 14 oktober

Måndag 14 oktober
– Räkmackans dag* – Gör en räkmacka med majonnäs om du vill fira dagen.
Mors dag i  Vitryssland.
– Första vinterdagen, eller Calixtusdagen. tillsammans med första sommardagen, Tiburtiusdagen, anses den vara ett spår efter en äldre indelning av året i en sommar- och vinterhalva.
– Världsdagen för synskadade* (WHO).
– Böndagsmåndag i Lillhärdal – en lokal helgdag. Andra måndagen i oktober inträffar någonting som är unikt för Lillhärdal i Härjedalen. Då är det nämligen ”Böndagsmåndag”. Under helgen firas det långhelg i Lillhärdal i Härjedalen och på måndagen är det helgdag i byn. Skolan är stängd och i kyrkan firar man gudstjänst. Alla i Lillhärdal är lediga från sina arbeten och alla skolbarn har en ledig dag. Läs mer om den brevväxling år 1700 som anses ligga till grund för denna tradition här.
– Thanksgiving (Kanada). Thanksgiving firas i Kanada den andra måndagen i oktober. Den första gången tacksägelsemiddagen firades i Kanada var den 15 april 1872 för att fira att prinsen av Wales – som senare blev kung Edward VII – tillfrisknat från en allvarlig sjukdom. I USA firas Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Här är Dianas recept på kalkon med stuffing och hemgjord tranbärssylt. – Columbus dag (USA), firas den andra måndagen i oktober.
– Mors dag i Malawi, firas andra måndagen i oktober.

Räkor till räkmackans dag. Foto Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *