De äldre generationerna utmålas inte sällan som en svag och utsatt grupp. En ny studie visar att så inte alltid är fallet. Äldre personer i utsatta områden är ofta aktiva och delaktiga för att göra sitt närområde bättre och tryggare.
460 personer som var 65 år eller äldre fick svara på enkätfrågor, ett 40-tal djupintervjuades. De bodde alla i områden som är utsatta. I sin vardag fick de äldre se allt från öppen droghandel till anlagda bränder, knivattacker, skottlossningar och vandalism. Det fanns naturligtvis de som inte ville bo kvar i området, men kunde av olika anledningar inte flytta.
Många av deltagarna ville dock inte flytta från sina områden trots problem och utmaningar. Det finns också äldre personer i utsatta områden som är aktiva och försöker förbättra sitt närområde.
– De vill bidra. Bland de urbana områden med mycket kriminalitet och droghandel som ingick i studien, är det intressant att se att de flesta äldre försöker anpassa sig. De kämpar för att känna sig trygga, genom att till exempel konfrontera droghandlare och nattvandra. Och de gör det inte bara för sin egen skull, de vill gynna även andra, säger Afsaneh Taei arbetsterapeut som gjort studien i ett pressmeddelande.
Här kan du läsa hela studien: