Attityd till mångfald komplex

I Sverige har vi blivit mer negativa till mångfald och invandring. Det visar en ny undersökning av Mångfaldsbarometern. De av oss som arbetar och studerar med personer med utländsk bakgrund är dock mer positiva än tidigare.

Ett integrationsprojekt på hal is. Foto Helene Götberg

Varje år kartläggs svenskarnas attityder till etnisk mångfald och invandring, något som Mångfaldsbarometern gjort sedan 2005. Under flera år blev svenskarna allt mer positiva till mångfald, men nu är den trenden alltså bruten. I den tidigare undersökningen ansåg 74 procent av svenskarna att människor med utländsk bakgrund berikar Sverige. Nu är den siffran 68 procent. De tillfrågade i undersökningen som anser att bostadsområden med människor från Afrika och Mellanöstern har större sociala problem och högre kriminalitet är rekordmånga i undersökningen.

För Kultursmakarna är detta inte så roliga nyheter, eftersom vår absoluta övertygelse är att mångfald är en styrka och inte en svaghet. Vi är övertygade om att ett lyckat och ekonomiskt framgångsrikt samhälle bygger på mångfald och att folk kommer överens.

Men det finns också positiva nyheter i rapporten. 78 procent av dem som arbetar eller studerar med kollegor med utländsk bakgrund är mer positiva än tidigare – det är den högsta siffran hittills i Mångfaldsbarometers mätningar, sedan starten 2005. 

Kultursmakarna säger inte att mångfald och intigration är enkelt, men vi har ju faktiskt klarat av mångfald förr, till och med kanske bättre. Den allmänna uppfattningen idag är att våra problem handlar om att vi har gått från ett homogent samhälle till ett mångfaldssamhälle. Det är därför vi har sådana stora problem idag. Men enligt forskaren Hein de Haas, Professor i Sociologi vid Amsterdams Universitet, är det en myt. Det är istället så att vi har mindre mångfald i dagens samhälle.

“Throughout human history, societies around the world have successfully dealt with levels of diversity that were often much higher than that  experienced by many contemorary Western societies.”[1]

Här kan du läsa hela rapporten: https://www.hig.se/download/18.5d9dd89191e4f6d30e6f9b/1726227722337/SLUTLIG%20VERSION_H%C3%B6gskolan%20i%20G%C3%A4vle%20presenterar%20M%C3%A5ngfaldsbarometern%202024_240909%20(1).pdf

Läs gärna den här artikeln där Bengt Westerberg pratar om Hein de Haas forskning: https://www.dn.se/kultur/bengt-westerberg-kanske-ar-det-dags-for-ett-systemskifte-i-migrationsfragan


[1] How Migration Really Works Hein de Haas Sid 73

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *