Vattenförsörjning handlar inte bara om regn

Många av oss tror att vi får vårt vatten genom att regn faller ner och sedan lagras det i grundvatten, sjöar och floder. Men vår vattenförsörjningen har faktiskt sitt ursprung i den fukt som avdunstar från land eller i havet och färdas i atmosfären innan den faller ner som regn. Det visar en ny studie vid Stockholms universitet. 

I huvudstaden Hargeisa i Somalialand räckte inte vattnet till alla invånare 2015. Därför försörjde sig många på att hämta vatten från andra orter. Vattnet transporterades både via tankbilar eller som här med hjälp av åsnor. Foto: Helene Götberg

Att den globala vattenförsörjningen är beroende av faktorer långt tidigare i systemet som möjligheten till avdunstning, är något som man inte alltid beaktar när man bedömer vattentillgången i världen, det menar Fernando Jaramillo, forskare i naturgeografi vid Stockholms universitet, i en artikel från forskning.se.

När riskbedömningar av vattenförsörjning görs utgår man från vad som händer uppströms i själva vattnet. Det kan handla om att en region delar en sjö eller flod. I den här studien har forskarna använt uppvindsperspektiv vilket omfattar ett helt nederbördsområde, eller den sträcka som avdunstat vatten färdas i atmosfären innan det faller som regn.

Forskarna har studerat cirka 300 avrinningsområden över hela världen. De konstaterar att riskerna för vattenförsörjningen är betydligt högre om hänsyn även tas till uppvindar. Nederbörden på jorden är beroende av många olika strömmar för att systemet ska fungera såväl i atmosfären som på land och i hav. Det gör den nya metoden för riskberäkning mer heltäckande, menar forskarna.

Det som sker i områden varifrån fukten först avdunstar, påverkar troligen vattensäkerheten i helt andra områden dit vattnet transporteras och regnar ner.

– Det går inte att bortse från det ömsesidiga beroendet mellan länder när det gäller vattenfrågan i ett avrinningsområde eller nederbördsområde. I slutändan är allt vatten sammankopplat, så vi bör inte bara tänka på hur vi hanterar våra vattenresurser inom en region eller ett land, utan också på hur vi och våra grannar kan påverka den totala vattenförsörjningen, säger Lan Wang-Erlandsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *