Lördag 7 september

Brasiliens nationaldag*, uppmärksammar självständighet från Portugal 1822, men firas knappt. Den mustiga böngrytan Feijoada passar bra för den som ändå vill fira. Här är ytterligare ett Feijoadarecept, med kyckling.
– Salamins dag*
– Storcolombia erkändes 1821* en statsbildning (federation), bestående av den tidigare spanska besittningen Nya Granada och motsvarande nuvarande Colombia, Panama, Ecuador och Venezuela. Federationen av sydamerikanska länder varade mellan 1819-1831, efter det att Simon Bolivar jagat ur spanjorerna. Här förmedlar vi ett recept på colombianska piroger
– Ostronets dag – instiftades av Ostronakademien 2004 och infaller första lördagen i september. Läs mer på Ostronakademiens hemsida.
Ganesha Chaturthi – Guden Ganeshas närvaro (hinduer). Ganesha är son till gudarna Shiva och Parvati och är känd som guden med elefanthuvudet. Han symboliserar undanröjandet av hinder och problem och festivalen till hans ära pågår i tio dagar. I hemmen brukar man smycka en färstarkt målad Ganesha statyett berättar Multireligiösa almanackan. Sötsaken Modak är Ganeshas favorit, det vill säga ett måste vid firandet. Här förmedlar vi ett recept på Modak.

Modak – guden Ganeshas favorit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *