Så nyttig är din matkasse

Den mat du äter innehåller tillräckligt med näring. Det visar en undersökning från Livsmedelsverkets ”Matkorgen 2022”. Maten innehåller också mindre av vissa miljögifter, men ytterligare minskningar behövs.

Vad innehåller din matkasse? Foto Helene Götberg

Vad innehåller din matkasse? Äter du hälsosamt, eller tenderar du att välja mindre nyttiga alternativ? Nu vet vi svaret. Då och då analyserar nämligen Livsmedelsverket innehållet i en typisk matkorg i Sverige. 2022 var det dags igen. 

Undersökningen presenterar både positiva och negativa resultat. Den visar att vi får i oss tillräckligt med vitaminer, men marginalerna för D-vitamin, folat, selen och järn är små. Därför rekommenderar verket att äldre personer över 75 år, och personer som bär heltäckande klädsel, bör ta tillskott av D-vitamin.

Däremot finns det ingen anledning för oss att öka intaget av mättat fett, socker och salt, där ligger vi väl över rekommenderade nivåer. Intaget av enkelomättat och fleromättat fett är dock i linje med rekommendationerna.

Livsmedelsverket har även undersökt förekomsten av ämnen som är skadliga att få i sig. Halterna av dioxiner, PCB, bly och kvicksilver har minskat, dioxiner är den minsta på 25 år, men ligger fortfarande nära riktvärdet. Kadmium och oorganisk arsenik är också nära riktvärdena.

Fet fisk, fetter/oljor, feta mejeriprodukter och kött är de huvudsakliga källorna till det totala per capita-intaget av PCB och dioxiner. Det mesta av kadmiumet och den oorganiska arseniken i maten kommer från spannmål.

Här kan du läsa mer om undersökningen:

https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/publikationer/artiklar/2024/l-2024-nr-08-swedish-market-basket-study-2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *