Torsdag 21 december

– Tomasdagen* – Tomas var en av Jesus tolv lärjungar. Tomasdagen har traditionellt ansetts inleda ”julfriden”. Det var också på Tomasdagen som man fick börja dricka av julbrännvinet och julölet – som provsmakades knappt två veckor tidigare, på Annadagen den 9 december.
– Pancha Ganapati* är en modern hinduisk festival som firas 21-25 december. Den skapades år 1985 som ett hinduiskt alternativ till jul och andra vinterfester. En barnvänlig helg! Varje dag offras en bricka med godis och rökelse till Ganesha, som också kläs och dekoreras i olika färger varje dag. Vadai, kryddstarka friterade snacks som liknar munkar, äts gärna. Till varmrätt kan vi rekommendera en indisk lammgryta med tomatSötsaken Modak – guden Ganeshas favorit passar säkert också.
– Shab-e Yaldã – Födelsens dag (Iran). Den persiska högtiden Shab-e Yalda infaller under vintersolståndet. Högtiden har firats i nuvarande Iran i tusentals år. Både denna högtid och Nouruz, härstammar från Zoroastrism som är Irans ursprungliga religion. En del firar Yalda som en hyllning till solguden Mithras. För andra är det en rent social högtid för att lysa upp årets mörkaste natt med familj och kärlek. Maten varierar i olika områden men många äter granatäpplen och vattenmelon.
– Şeva Zistanê (kurder) – Högtiden infaller vid vintersolståndet. Enligt kurdisk mytologi är detta natten då solen föds på nytt: mitt i mörkret börjat livet om. Denna natt anses vara en av de äldsta högtider som fortfarande observeras av moderna kurder. Dagen firades av gamla folkstammar i regionen som en helig dag. Solen spelar en viktig roll i flera gamla religioner som fortfarande utövas av vissa kurder, inklusive jezidier och andra som behåller zoroastriska idéer i sina trossystem.

Varje dag smyckas statyn med nya kläder i en speciell färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *