Vegetarisk Irish stew

Vegetarisk eller vegansk mat blir allt mer populär. Även en köttgryta som Irish stew kan göras utan kött. Här förmedlar vi ett recept från sajten Jävligt Gott på just irländsk gryta i vegansk version. Det irländska brödet soda bread hör också till. Denna vegetariska variant kan passa när St Patricks day firas den 17 mars.

Jävligt gott skriver på sin sajt att det är en blogg som vill inspirera andra till att laga mer mat genom att visa hur enkelt det kan vara och hur gott det kan bli och hur självklart det är att kött inte har någonting med det att göra.

Vegetarisk Irish stew med Colcannon och Soda bread. Foto: Caroline Maino

Vegansk Irländsk Gryta med Colcannon, 4-6 portioner
Grytan
• 2 gula lökar
• 2 stjälkar bladselleri
• 15 cm purjolök
• 4 lagerblad
• 3 stora morötter
• 4 medelstora fasta potatisar
• 1/2 dl rapsolja
• 1 msk tomatpuré
• 2 tsk torkad rosmarin
• 2 tsk torkad salvia (valfritt)
• 2 msk vetemjöl eller majsstärkelse
• 1 burk mörk öl à 50 cl (inte vin, då blir det mer franskt)
• 3 dl vatten
• 2 msk mörk grönsaksfond
• 1 msk mörk kinesisk soja
• 500 g färsk ostronskivling
• 1 burk à 400 g cannelinibönor
• 1-3 tsk socker
• 2 msk vegansmör
• Salt och peppar efter smak
• 1 dl hackad färsk persilja

Colcannon (Irländskt potatismos med grönkål)
• 1 kg mjölig potatis
• 100 g färsk grönkål
• 2 salladslökar
• 1 dl havregrädde
• 1/2 dl vegansmör
• Lite olivolja att ringla över vid servering

GÖR SÅ HÄR
Grytan

  1. Börja med att hacka lök, selleri och purjolök i mellanstora bitar och fräs dem mjuka i rapsolja i en stor gryta eller kastrull
  2. Tillsätt lagerblad, tomatpuré, rosmarin, och salvia och stek tills allt blandats väl och det börjar dofta gott
  3. Skala och hacka morötter och fast potatis i stora grova bitar och lägg ner med resten av grönsakerna i grytan
  4. Rör ner vetemjölet så det blandas ut helt och häll därefter ner Guiness, vatten, fond och sojasås och rör om. Låt koka upp och koka därefter i ca 1-1,5 timme på låg värme och utan lock. Rör om då och då så det inte bränns i botten.
  5. Medan grytan kokar så drar du ostronskivlingen i grova slamsor och torrsteker dem i en stekpanna tills all vätska dunstat ur och den börjar bli knaprig. Krydda med salt och peppar. Lägg svampen åt sidan i en skål
  6. När grytan kokat tills den börjat tjockna ihop och alla smakerna har utvecklats smakar du av den med socker, salt, peppar och tillsätter smör för att kompensera för den lätta beskan från ölen.
  7. Rör ner ostronskivlingen och bönorna (som du först sköljer och låter rinna av i ett durkslag) och låt grytan koka upp.
  8. Servera grytan toppad med färsk persilja

    Colcannon
  9. Skala och hacka den mjöliga potatisen i småbitar. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen är helt mjuk. Slå av vattnet i ett durkslag och låt potatisen ånga av lite.
  10. Skölj bort all ev. smuts från grönkålen och dra bort bladen från stammarna. Koka upp lite lättsaltat vatten och koka kålen 1 minut tills den mjuknar och blir intensivt grön.
  11. Häll av kålen och skölj den snabbt med kallvatten. Krama ut överflödig vätska ur kålen.
  12. Finhacka kålen tillsammans med salladslökarna.
  13. Rör ner smör, grädde och grönsaksblandningen i potatisen och rör om så allt blandas. Späd med grädde tills du får en konsistens på potatismoset du är nöjd med. Smaka av med salt och peppar
  14. Toppa potatismoset med lite mer hackad kål och olivolja vid serveringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *