Fröken Larssons råraka med kallrökt lax

Råraka

Fröken Larssons råraka

Den 26 oktober är det Potatisens dag. Potatis var länge och tidigare basmat i Sverige. Potatisen kom till Sverige under 1600-talet och genom Jonas Alströmers förtjänst kom potatisen på bred front i de svenska hemmen, där kanske också möjligheten att göra brännvin på den också bidrog till populariteten. Läs mer om en älskad knöl här.

Här är ett recept att fira dagen och knölen med:

Råraka med kallrökt lax
1 kg potatis
200 g medelstora morötter
Salt och peppar
200 g kallrökt lax

Riv morötter och potatis grovt. Forma tunna runda plättar och stek i smör i ganska het panna. Salta och peppra.

Oströra
2 dl färskost
2 dl Cream Fraiche
200 g Getost
30 g hackad dill
30 g hackad persilja
30 g hackad gräslök
Citron
Honung

Vispa ihop detta till en slät kräm och smaksätt efter behag med pressad citron samt honung, salt och peppar.

Grillad citron
4  st  citroner

Sätt ugnen på 200 grader. Dela citronerna grilla dem i ugnen i cirka 20 minuter.  Servera den frasiga rårakan med ostkrämen, kallrökt lax och en grillad citronhalva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *