Gräddtårtans dag infaller första söndagen i oktober. Kanske vill du fira dagen med Carolines gräddtårta.
Gör en dubbel sats kladdkakebottnar i två springformar, dekorera med 7 dl grädde och frukter och bär av alla de slag. I detta recept har Caroline jordgubbar, vindruvor, banan, passionsfrukt och melon på tårtan. Men du kan naturligtvis välja vilka frukter och bär som helst efter din egen smak.
Läs mer om gräddtårtans dag här.
Kladdkaka
4 ägg
5 dl socker
4 dl mjöl
220 g smält smör
8 msk kakao
4 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 krm salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Knäck äggen i en skål och häll sedan ner sockret.
- Vispa ägg och socker tills det blir en fin och porös smet.
- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke och rör om med en gaffel tills dess att ingredienserna är ordentligt blandade.
- Blanda försiktigt i de torra ingredienserna i ägg- och sockersmeten.
- Häll sedan ner det smälta smöret och blanda ytterligare.
- Fördela smeten lika i de två springformarna.
- Grädda en form i taget i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter Kakan ska vara sådär härligt kladdig i mitten – därav namnet kladdkaka.
- När bottnarna är färdiggräddade tar du ut dem ur formen och låter dem svalna på ett galler.
- Vispa grädden och skär frukten i mindre bitar.
- Lägg frukten på den ena kladdkakebotten.
- Lägg den andra botten ovanpå frukten.
- Täck tårtan med vispad grädde och lägg sedan på frukt och bär på toppen av tårtan.
Bild och recept har vi hittat på Carolines blogg St Heavens Street