Dum aloo är en lätt kryddad lite söt potatiscurry med lök tomat och kryddor. Denna traditionella bengaliska rätt äts gärna när hinduer och andra indier firar Dussehra eller vijaya dashami när man firar att det goda övervinner det onda. Bengalen omfattar delstaten Västbengalen i nordöstra Indien och landet Bangladesh som även kallas Östbengalen.
– Det är bäst att äta bengalisk dum aloo med luchi, ett sorts bröd som friterats i olja eller ghee. De passar perfekt ihop, berättar Dassana Amit på sajten http://www.vegrecipesofindia.com
Här förmedlar vi hennes recept på bengalisk dum aloo.
Ingredienser för 4 personer
Huvudingredienser:
•5-6 mellanstora potatisar eller 12-15 små färskpotatisar
•3 till 4 matskedar senapsolja
•1 lagerblad
•½ tesked röd chilipulver
•½ tesked malen koriander
•½ tesked gurkmeja
•1 tesked mald (indisk) spikummin
•2,5 dl vatten
•½ tesked socker, eller efter smak
•salt efter smak
Röra eller halvgrov pasta:
•2 mellanstora lökar
•1 dryg centimeter ingefära
•2-3 vitlöksklyftor
Gör en halvgrov puré av
•Tomater – ska bli ungefär 2,5 dl tomatpuré
Mal och blanda:
•3,5 till 5 cm kanel
•3-4 kryddnejlikor
Topping:
•1 tesked ghee (valfritt)
Gör så här:
1. Skölj potatisen väldigt väl. Om du använder färsk potatis borsta den med en mjuk borste.
2. Koka potatisen i en tryckkokare eller ångkoka den.
3. Under tiden potatisen kokar gör följande
4. Mal lök, ingefära och vitlök till exempel i en mixer. Du behöver inte tillsätta vatten när du mal. Det ska bli en grov röra, inte en slät pasta.
5. Hacka tomaterna och kör dem i en mixer tills du får en puré som är lite grov. Det går också bra att hacka tomaterna fint.
6. Mal kryddnejlikan och kanelen i en mortel eller kaffekvarn till ett fint pulver.
7. När potatisen är halvkokt låt den svalna. Tag sedan av skalen och tärna dem. Färskpotatisen kan ha skalen kvar men picka gärna potatisarna med en gaffel om du vill.
8. Pudra ¼ tesked gurkmeja över potatisen och blanda väl.
9. Värm senapsoljan i en stekpanna och stek potatisen gyllenbrun, torka eller låt rinna av och ställ åt sidan.
10. Stek lagerbladet i samma olja i några sekunder tills det doftar
11. Tillsätt lök-ingefära-vitlökspastan och stek tills oljan börjar dela sig från blandningen och pastan blir ljusbrun.
12. Tillsätt tomatpurén, resterande gurkmeja ( ¼ tsk), rödchilipulver, spiskumminpulver, korianderpulver, salt och socker. Stek tills oljan börjar lämna lök-tomat-masala-pastan.
13. Tillsätt potatisen och rör om tills masalan täcker potatisen väl
14. Häll i 2,5 dl vatten tillsammans med mald kanel och kryddnejlika.
15. Du kan också tillsätta ¼ tesked garam masala-pulver i stället för kanel och kryddnejlika. Om du gör det tillsätt garam masala mot slutet när rätten är färdig.
16. Låt dum aloo sjuda på låg värme tills vattnet nästan kokat bort och såsen har fastnat ordentligt på potatisen.
17. Servera dum aloo med en tesked ghee om du vill. Servera dum aloo varm med luchi-bröd eller pooris.