Den judiska helgen Shavuot (som betyder veckor) infaller sju veckor efter Pesach och varar i två dagar. Bland de rätter som brukar ätas vid shavout intar ostkakan en hedersplats.
De judar som uppmärksammar högtiden brukar denna dag äta mat tillagad med mjölk, ofta tillsammans med honung, och på många ställen – inte minst i Jerusalem – är synagogorna öppna dygnet runt och många väljer att stanna i synagogan hela natten för att studera och be. Vissa judar avstår från kött endast på den första dagen av helgen.
Det finns flera olika tolkningar till detta med att avstå från kött. En är att det inte går att fira att judarna fått Guds lagar genom att äta levande varelser som skapats av Gud. En annan tolkning är att när judarna fick lagarna var de på väg till ”landet av mjölk och honung”. Ytterligare en förklaring är att Gud vill att man genom Torans bud ska eftersträva helighet och att den vita maten (lagad med mjölk) ska påminna om detta.
I kokboken Judisk mat i svenskt kök – mat, minnen och tradition av Eva Fried, Marina Burstein; Chaja Edelman, Hillelförlaget finns två varianter av ostkaka – en enkel och en mer komplicerad.
Sussies frusna ostkaka (kräver ingen gräddning)
Ingredienser:
6 stycken digestivekex
2 ägg
1,5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 liten citron
2 dl crème fraîche
Gör så här:
1. Klä botten och kanter på en rund pajform med löstagbar kant med bakplåtspapper eller plastfolie.
2. Smula hälften av digestivekexen och strö dem över botten på pajformen.
3. Skilj äggvitorna från gulorna, lägg gulorna i en stor skål.
4. Riv citronskalet och spara, pressa saften ur citronen.
5. Vispa äggvitorna till hårt skum.
6. Vispa grädden.
7. Blanda äggulorna med sockret, vaniljsockret, det rivna citronskalet, citronsaften och crème fraîchen.
8. Vänd ner grädden och sist äggvitorna i ägguleblandningen.
9. Häll hela blandningen i pajformen.
10. Strö resten av de krossade kexen över hela pajen.
11. Sätt in formen i frysen, låt stå i 4 timmar och ta ut ostkakan en halvtimme före servering.
Stor ostkaka (20 bitar)
Ingredienser till degen:
600 gram vetemjöl
250 gram margarin eller mjöl
100 gram socker
1 ägg
Rivet skal av en citron eller en apelsin samt dess saft
1 tesked bakpulver
½ paket jäst
lite sodavatten
cirka 1 matsked potatismjöl
Ingredienser till ostfyllningen (görs dagen innan):
Vitost gjord på 6 liter filmjölk
3–4 matsked majsmjöl (Maizena)
2–3 matsked vetemjöl
1 tesked bakpulver
2 tesked vaniljsocker
6–7 ägg
3 deciliter socker
1 extra ägg för att pensla degen
Gör degen så här:
1. Blanda alla ingredienserna tills de formar en mjuk deg. Tillsätt sodavatten allteftersom det behövs för att få degen riktigt mjuk och smidig.
2. Kavla ut degen så att den räcker till för att täcka botten och kanterna av en stor plåt (30×40 cm). Spara lite av degen till att göra ett galler över ostmassan.
3. Pudra över med potatismjöl.
Gör fyllningen så här:
1. Häll filmjölken i en stor kastrull och värm upp på låg värme tills filmjölken börjar separeras från vasslen.
2. Häll blandningen i en silpåse och låt det stå över natten så att vasslen rinner av ostmassan.
3. Blanda ostmassa med övriga ingredienser tills det blir en slät blandning.
4. Häll över ostblandningen på degbotten så att den fördelas jämnt över degen.
5. Gör tunna degstrimlor och lägg dessa i ett diagonalt rutmönster över ostmassan.
6. Pensla strimlorna med ett uppvispat ägg.
7. Grädda i ugnen i 200 grader i cirka 30–35 minuter eller tills ostmassan stabiliserats och degstrimlorna fått en ljus gyllenbrun färg. Täck eventuellt med bakplåtspapper de sista 10–15 minuterna.