Mormor Nordlins våfflor

Den 25 mars är det Vårfrudagen och Jungfru Marie Bebådelsedag – eller Våffeldagen för den som föredrar det namnet. Dagen infaller samma datum varje år, nio månader före jul. Att äta just våfflor den här tiden på året sägs hänga ihop med att man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern i förhållande till andra råvaror. Andra menar att Vårfrudagen i folkmun förvandlats till det mer lättuttalade Våffeldagen.

Det här receptet kommer från min mans mormor Beltana Nordlin och ger härligt frasiga och matiga våfflor.

Mormors våfflor

Mormor Nordlins våfflor

Ingredienser till 4-6 personer:
1/2 l mjöl
3 1/2 dl mjölk
3 ägg
1 1/2 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
1 tsk socker
1 dl smält smör

Gör så här:
Vispa äggen, häll i mjölken och det smälta svalnade smöret. Blanda mjöl och bakpulver, salt och socker. Blanda i det i smeten.

Grädda våfflan i det smorda järnet i ett par tre minuter, tills den släpper snällt av sig själv.

Servera med hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt, äppelmos, kanske hjortronsylt och vispad grädde, eller vaniljkräm eller enbart strösocker.

Smaskiga våfflor.
Foto: Caroline Maino

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *