Pumpahalwa är en mycket populär indisk sötsak som är vanlig vid speciella tillfällen, till exempel när Diwali, ljusfestivalen tillika det hinduiska nyåret firas. Här förmedlar vi ett recept från Sejal Sukhadwala på tidningen The Guardian.
Ingredienser, till cirka 4 portioner:
450g pumpa, zucchini eller morötter
550 ml mjölk
1 tsk kardemummafrön, krossade
1 msk sultanrussin
2 msk osaltat smör
8 msk socker
3 msk halverade cashewnötter, flagad mandel och skivade pistaschnötter, lätt rostade
1 tsk rosenvatten eller palmfruktsessens (akta dig för att ta för mycket).
Bladsilver, chironginötter och frön från vattenmelon (som finns i indiska livsmedelsaffär), och röda rosenblad till garnering (om du vill).
Gör så här:
1. Rensa, skala och riv grönsakerna fint.
2. Lägg dem i en stor teflonstekpanna och tillsätt mjölk, kardemumma och sultanrussin.
3. Värm försiktigt och tills det sjuder, rör om då och då.
4. Koka tills grönsakerna är mjuka och nästan all vätska har avdunstat, rör när blandningen tjocknar.
5. Tillsätt smör, socker, nötter, och rosenvatten eller palmfruktsessens, och rör om väl.
6. Sprid ut halwan i en grund form eller fat och låt svalna; garnera.
7. När den svalnat, skär i fyrkanter och servera.