– Sedan jag startade GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) för 16 år sedan har hedersvåldet ökat, säger Sara Mohammad. Jag vill varna politiker och myndighetspersoner för att vi går mot könsapartheid. Se därför till att lagstifta så att människor inte råkar illa ut och att människor som vill lämna hederskulturen får långsiktig hjälp.
Under Fadime-dagarna 2018 hölls en internationell konferens i Riksdagshuset i början av veckan. Politiker, journalister, stödföreningar och andra som är engagerade i kampen mot hedersvåld fyllde Gamla riksdagssalen. Tre månader innan Fadime mördades gjordes en videofilm med Fadime. Denna film, då Fadime talar direkt till oss, inleder varje år den internationella konferensen.
Årets tema för GAPF är: Jämställdhet eller könsapartheid?
– Fadime berättade för att vi inte skulle kunna säga att vi inget visste, säger Leif Eriksson, Fadimes advokat. Ett ökande antal människor lever idag i en hederskultur och ett ökande antal flickor förs utomlands och kommer inte tillbaka. Så länge vi tillåter detta gör vi precis det Fadime bad oss att inte göra.
Mordet på Fadime blev en ögonöppnare när det gäller hederskultur, inte bara i Sverige, utan i en rad andra länder, vittnar flera internationella föreläsare om.
Vi som lyssnade uppmanades att våga ta i de jobbiga frågorna och inte vika undan, ja till och med söka konflikter som ger tillfälle att påverka värderingar och normer. I den svenska konsensuskulturen finns en otydlighet som gör att olika typer av ställningstaganden kan motverka varandra.
Otydlig signalpolitik försvårar
– Politiker och skolledare som i ena stunden vill bedriva genusundervisning kan i nästa stund föreslå könsseparering i simundervisningen, att flickor ska sitta längst bak i bussen och ha en egen kaféyta i skolan, säger Sara Mohammad. En skola i Ängelholm har nyligen köpt in burkini för att flickorna ska kunna delta i simundervisningen. Förskolan och skolan bör vara en frizon från religiösa symboler. Vi måste sluta se mellan fingrarna och se konsekvenserna. Vi måste våga röra vid strukturerna som möjliggör hederskulturen, idag finns ingen strategi.
Undantag som görs av välvilja ökar otydligheten och ger fritt fram för tolkningar som stärker könsapartheiden snarare än jämställdheten. Flickornas integration måste ges företräde framför föräldrarnas religion och tradition.
– Det finns fortfarande inget integrationsprogram för nyanlända, säger Helena Gissén, journalist med diskriminering som specialområde. När svenskar ger sig ut i världen är Sverige en humanitär stormakt. Det tillhör den svenska självbilden. Men när världen kommer till oss sviker vi mänskliga rättigheter.
– Vi ligger i konflikt med oss själva, sa Jenny Nordberg, journalist på SvD och författare till bland annat ”De förklädda flickorna i Kabul”. Är det något som är jobbigt i det här landet är det att inte vara överens. Men vi måste alla vara tydliga i vilka rättigheter och skyldigheter vi har i Sverige. Att ha uppnått fri- och rättigheter förpliktigar.
Privatundervisning med partiernas företrädare
Samtliga politiska partier utom SD var representerade i två paneldebatter, den första med moderpartiets representanter den andra med ungdomsförbundet. I debatten om slöjförbud var ingen av partiledarna direkt emot. I ungdomspartierna, däremot, var de flesta emot.
Jan Björklund, Liberalerna säger:
– Vi ska inte ha fler frireligiösa skolor. Det är otroligt svårt att inspektera att svenska värderingar gäller där.
– Finansiering av politisk påverkan i Sverige av främmande makt ska man sätta stopp för, säger Joar Forsell (Liberalerna ungdomsförbundet). Vi vill också ge öronmärkta pengar till GAPF.
Efter dessa debatter erbjöd sig Sara Mohammed att ge gratis privatundervisning till var och en av dem och bad om en dag med moderpartiernas ledare och två med ungdomspartiernas. Och det ser ut som om alla tackat ja.
Utbildning och fortbildning av alla inom sociala samhällsfunktioner behövs. Stödfunktioner som till exempel kvinnojourer och Origo* som möjliggör att utsatta kan lämna förtryckande strukturer behöver förstärkas.
– Så småningom kommer annars även etniska svenska kvinnor att drabbas, säger Sara Mohammad. Det är fel väg att gå att inte sätta ned foten för könsapartheid. Den har kommit för att stanna.
*Origo är ett samarbete mellan kommunerna i Stockholms län, Polismyndigheten i Stockholms län och Stockholms läns landsting. Ett arbetsteam med yrkesverksamma från olika myndigheter samarbetar under ett och samma tak.