Den 5 augusti invigs världens största idrottsfest – de Olympiska spelen – i Rio de Janeiro. Med rätt mathållning ökar de aktiva sina chanser att nå så bra resultat de kan, på vägen fram och den aktuella tävlingsdagen.
– Vi arbetar nästan uteslutande med individuellt riktad kostrådgivning, säger Linda Bakkman som är näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap och arbetar som kostrådgivare på Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).
Kultursmakarna förmedlar också ett recept till en brasiliansk rätt – gör din egen OS-middag.
I OS i Rio de Janeiro tävlar cirka 10 500 idrottare från 206 nationer i 28 idrotter. Antalet medaljevent under spelen som pågår från 5 till 21 augusti är 306.
– Under det senaste året har ungefär 70 sommaraktiva plus en del lag fått olika former av stöd kring kost- och vätskeupplägg, berättar näringsfysiolog Linda Bakkman.
När det drar ihop sig till stora tävlingar, som OS, handlar det om att äta och dricka rutinmässigt baserat på de erfarenheter man gjort tidigare under säsongen.
– I ett omfattande excel-ark har jag listat all den mat, inklusive näringsberäkning, som kommer att finnas tillgänglig för våra aktiva 24 timmar om dygnet, berättar Linda Bakkman.
För att Linda ska kunna ge bra råd är det viktigt att veta vad de aktiva ska prestera – ska de vara snabba, starka, uthålliga eller vad krävs av personen? Hur ser tränings- och tävlingsplaneringen ut? Hur ser tävlingsdagen ut?
– Naturligtvis måste jag också ha kunskap om individen. Allergier och matpreferenser, resor, ekonomi, kunskap om matlagning, bristande aptit och annat är viktigt att känna till.
Tävlingsdagen annorlunda
Vad de aktiva äter en tävlingsdag eller träningsdag skiljer sig från en vilodag.
– Frågan är om man vill stimulera muskelbyggnad, öka fettförbränningskapacitet eller skapa förutsättningar för att hålla blodsockret i schack, förklarar Linda Bakkman.
För de OS-aktiva handlar det dock väldigt lite om mirakelkurer och dieter.
– Många blir överraskade över att höra att det är vanlig mat som gäller, varken kosttillskott eller hokuspokus. Tillskottsanvändandet är till exempel mycket mindre utbrett bland våra OS-aktuella än bland motionärer och folk i allmänhet, konstaterar Linda Bakkman.
– Och man kan äta det mesta bara inte alltid!
I OS i Rio bor alla aktiva och ledare i en stor OS-by. I en gigantisk matsal serveras mat dygnet runt och där äter de aktiva alla sina måltider. Brasiliens nationalrätt Feijoada en gryta på bönor med nötkött och korvar eller fläskkött kanske kommer att serveras i den brasilianska stationen. Där finns även internationella kök med europeiska och asiatiska stationer, liksom pasta-, pizza och grillstationer. Även halal- och vegetariska stationer finns och Linda har räknat till inte mindre än 16 olika yoghurtar och åtta dressingar. Tanken är att alla skall kunna hitta det de vill ha och är vana vid.
Gör din egen OS-rätt
Vill du göra en Feijoada själv förmedlar vi ett recept här. Du kan även pröva att göra fotbollslegenden Pélés favoriträtt XinXim – krämig gryta med kyckling och kräftstjärtar.
Och du – fastna inte i tv-fåtöljen de närmsta två veckorna. Gå ut i köket då och då och laga något gott och nyttigt – varför inte en shot med spenat, apelsin, banan och ingefära eller en hallonsmothie som passar bra som återhämtning efter en joggingtur. Receptet är framtaget tillsamman med SOK-sponsorn ARLA. Fler tips hittar du på arla.se.