Lördagen 19 mars 2016 är det dags för Earth Hour igen – i år för tionde året. I år har Världsnaturfonden låtit Gröna kassen ta fram två trerättersmenyer i klimatsmart anda – som naturligtvis är helt växtbaserade – i samarbete med Viktor Ingemarsson. Årets Earth Hour-bakelse är en klimatsmart njutning med len choklad och krispig nötbotten, framtagen av drottningen av bakverk: Leila Lindholm.
Earth Hour är ett initiativ från WWF, Världsnaturfonden, och går ut på att släcka lamporna mellan 20.30 och 21.30.
Earth Hour vandrar varje år från Samoa, Australien, Nya Zeeland i öst till USA, Costa Rica och Cook-öarna i väst.
Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av WWF i Australien som ett sätt att uppmärksamma landets beslutsfattare kring klimatfrågan. Australien är ett land som redan tydligt märkt av klimatförändringarna, bland annat genom långvarig torka. Detta första Earth Hour resulterade i att över 2 miljoner Sydneybor och 2 000 företag släckte ljuset. Nyheten spreds över världen och nu släcker vi snart för tionde gången.
Människor kan genom sin konsumtion väsentligt bidra till en klimatsmartare värld, men framför allt handlar det om att politiker, investerare, städer och företag måste fatta beslut som gör det enklare att leva och konsumera klimatsmart.
”Earth Hour är världens största miljömanifestation då över en miljard människor visar beslutsfattarna att vi vill se handling för att rädda miljön och klimatet”, skriver WWF på sin hemsida.
Under 2015 deltog människor från över 172 länder och över 7000 städer vilket var nytt globalt rekord.
Världsnaturfonden skriver på sin sajt att det är en politisk symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar.
Världsnaturfonden skriver på sin hemsida att Årets Earth Hour handlar om att vi måste lämna olja, gas och kol bakom oss och ställa om till en klimatsmart värld helt baserad på hållbar, förnybar energi.
”Sverige har alla förutsättningar för att gå i täten som världens första fossilfria land.”, skriver Världsnaturfonden.
Läs mer om WWF och Earth hour här och mer om Gröna kassen här.
Här förmedlar vi Earth Hour-recepten för 2016:
Earth Hour-bakelsen 2016: Leilas Silky Vegan Chocolate Mousse Pie
Asiatisk pumpasoppa med bönragu
Oumph-fylld paprika med grönpeppar, palsternacka och asiatisk gurksallad
Tryffelpotatissoppa med grönkålschips
Hassel- och chokladslungade nötter med jordgubbssorbet
Saffransgranola med havreglass och en twist av lakrits