Earth hour 2016 – med klimatsmarta recept på mat och bakelse

Lördagen 19 mars 2016 är det dags för Earth Hour igen – i år för tionde året. I år har Världsnaturfonden låtit Gröna kassen ta  fram två trerättersmenyer i klimatsmart anda – som naturligtvis är helt växtbaserade – i samarbete med Viktor Ingemarsson. Årets Earth Hour-bakelse är en klimatsmart njutning med len choklad och krispig nötbotten, framtagen av drottningen av bakverk: Leila Lindholm.

Earth Hour är ett initiativ från WWF, Världsnaturfonden, och går ut på att släcka lamporna mellan 20.30 och 21.30.
Earth Hour vandrar varje år från Samoa, Australien, Nya Zeeland i öst till USA, Costa Rica och Cook-öarna i väst.

Quito i Ecuador på Earth hour 2016. Foto: WWF Ecuador

Quito i Ecuador på Earth hour 2016.
Foto: WWF Ecuador

Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av WWF i Australien som ett sätt att uppmärksamma landets beslutsfattare kring klimatfrågan. Australien är ett land som redan tydligt märkt av klimatförändringarna, bland annat genom långvarig torka. Detta första Earth Hour resulterade i att över 2 miljoner Sydneybor och 2 000 företag släckte ljuset. Nyheten spreds över världen och nu släcker vi snart för tionde gången.

Människor kan genom sin konsumtion väsentligt bidra till en klimatsmartare värld, men framför allt handlar det om att politiker, investerare, städer och företag måste fatta beslut som gör det enklare att leva och konsumera klimatsmart.

”Earth Hour är världens största miljömanifestation då över en miljard människor visar beslutsfattarna att vi vill se handling för att rädda miljön och klimatet”, skriver WWF på sin hemsida.

Under 2015 deltog människor från över 172 länder och över 7000 städer vilket var nytt globalt rekord.
Världsnaturfonden skriver på sin sajt att det är en politisk symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar.

Världsnaturfonden skriver på sin hemsida att Årets Earth Hour handlar om att vi måste lämna olja, gas och kol bakom oss och ställa om till en klimatsmart värld helt baserad på hållbar, förnybar energi.

”Sverige har alla förutsättningar för att gå i täten som världens första fossilfria land.”, skriver Världsnaturfonden.

Stockholms slott före Earth hour 2015. Foto: Max Plunger

Stockholms slott före Earth hour 2015.
Foto: Max Plunger

Stockholms slott under Earth hour 2015. Foto: Max Plunger

Stockholms slott under Earth hour 2015.
Foto: Max Plunger

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer om WWF och Earth hour här  och mer om Gröna kassen här.

Här förmedlar vi Earth Hour-recepten för 2016:

Earth hour-bakelsen 2016 Foto: David Loftus

Earth hour-bakelsen 2016
Foto: David Loftus

Earth Hour-bakelsen 2016: Leilas Silky Vegan Chocolate Mousse Pie 

 

 

 

 

 

 

 

Asiatisk soppa med bönragu. Foto: Gröna kassen

Asiatisk soppa med bönragu.
Foto: Gröna kassen

Asiatisk pumpasoppa med bönragu

 

 

 

 

 

 

 

Rödbetscarpaccio Foto: Gröna kassen

Rödbetscarpaccio
Foto: Gröna kassen

Rödbetscarpaccio

 

 

 

 

 

 

Oumphfylld paprika. Foto: Gröna kassen

Oumphfylld paprika.
Foto: Gröna kassen

Oumph-fylld paprika med grönpeppar, palsternacka och asiatisk gurksallad

 

 

 

 

 

 

Tryffelpotatissoppa och grönkålschips Foto: Gröna kassen

Tryffelpotatissoppa och grönkålschips
Foto: Gröna kassen

Tryffelpotatissoppa med grönkålschips

 

 

 

 

 

 

Hassel- och chokladslungade nötter med jordgubbssorbet Foto: Gröna kassen

Hassel- och chokladslungade nötter med jordgubbssorbet Foto: Gröna kassen

Hassel- och chokladslungade nötter med jordgubbssorbet

 

 

 

 

 

 

 

Saffransgranola med havreglass. Foto: Gröna kassen

Saffransgranola med havreglass.
Foto: Gröna kassen

Saffransgranola med havreglass och en twist av lakrits

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *