King Louie i ”Djungelboken” hade rätt när han ville kunna göra upp eld för att bli en människa. När våra förfäder började laga mat började utvecklingen som gjorde oss till människor. I boken ”Catching fire how cooking made us human” av Richard Wrangham beskriver han sina teorier för hur vi blev de sociala, intelligenta och sexuella varelser vi är i dag.
Människan är den enda arten på jorden som lagar sin mat. Denna unika egenskap ledde till att Homo erectus uppstod för omkring två miljoner år sedan, hävdar Richard Wrangham. Författaren är professor i biologisk antropologi vid Harvarduniversitetet i Cambridge, Massachusetts, USA.
I boken skriver han att människor definitivt kunde kontrollera eld för cirka 200 000 år sedan, när vår art Homo sapiens uppstod. Det finns även bevis för att eld har använts av människor långt tidigare, till exempel för 790 000 år sedan vid Gesher Benot Ya´aqov nära Jordanfloden. Wrangham anser att människan lagat mat tidigare än så.
Att laga maten ökade värdet på vår föda. Det ändrade våra kroppar, våra hjärnor, hur vi använde tiden och våra sociala liv. När våra förfäder började laga sin mat började människans mag-tarmkanal att krympa och hjärnan att växa. Den tid som hade använts till att tugga svårtuggad rå föda kunde i stället användas för att jaga och att bygga boplatser eller slå läger.
Lagad mat gör vår föda säkrare, skapar härliga smaker och minskar svinn. När vi hettar upp maten kan vi lättare öppna, skära eller mosa svårtuggad mat. Men ingen av dessa fördelar är så viktig som det faktum att lagad mat ger våra kroppar mer energi.
Biologiska fördelar
Den extra energin gav de första kockarna biologiska fördelar. De överlevde och reproducerade sig bättre än förfäderna och deras gener spreds. Deras kroppar anpassade sig till den nya födan och det innebar förändringar i anatomi, fysiologi, psykologi, ekologi, levnadshistoria och det sociala livet. Jämfört med våra släktingar människoaporna har vi mindre mun, klenare käkar, mindre tänder och magar, liksom grovtarm.
Tidigare har den ovanliga storleken på dessa kroppsdelar förklarats med att det skulle bero på att vi äter kött. Men konstruktionen på den mänskliga matsmältningsapparaten förklaras bättre av att den anpassat sig till lagad mat än till att äta rått kött, skriver Wrangham. Människans matsmältningsapparat är betydligt mindre än den borde vara om man jämför med andra primater.
Lagad mat är lättare att smälta än rå mat. När våra förfäder började äta lagad mat varje dag gjorde det naturliga urvalet dem med små mag-tarmkanaler till vinnare eftersom de kunde smälta maten bra med mindre energi än tidigare. Resultatet blev att de kunde utnyttja den ökade energin mer effektivitet. Den lagade maten blev grunden till att bilda par, skapa hushåll och ledde till och med till en uppdelning av arbetet mellan man och kvinna där mannen sörjde för att det fanns råvaror i hushållet medan kvinnan lagade maten.
Hjärnorna växte
Lagad mat fick våra förfäders hjärnor att växa, vilket gjorde dem smartare och även det sociala livet förändrades. Intelligens är en viktig komponent för socialt liv, kan göra att varelsen vinner över rivaler när det gäller tävlan om mat, partner, allierade och status. Det förklarar varför varelser med större hjärnor tenderar att ha mer sammansatta samhällen. Även det i sig är en fördel för arten.
En slutsats vi på Kultursmakarna drar av det Richard Wrangham skriver är att måltiden är viktig för att den gör oss mer socialt utvecklade. Så laga gärna mat och dela den med andra så stärks banden mellan er.
Källa: ”Catching fire How cooking made us human” av Richard Wrangham, 2009, förlag: Profile Books