Denna äppelpaj är skapad av Sally Voltaire åt Världsnaturfonden till Earth Hour den 28 mars 2015 – och den behöver inte vara i ugnen! Läs mer om Earth Hour på WWF:s sajt
”Det här receptet skapade jag som en del av klimatmanifestation Earth Hour. Min tanke var att hitta på ett recept med en närproducerad råvara som huvudingrediens och som dessutom inte krävde ugnsvärme. Inspirationen kommer från min barndoms trädgård, där hassel- och äppelträden växte tätt.” – Sally Voltaire
Ingredienser till 10-12 bitar:
Botten:
4 dl hasselnötter, gärna blötlagda över natten
12 dadlar, torkade och blötlagda ½-1 tim
1 tsk havssalt
3 tsk kanel
3 msk kallpressad rapsolja
2 msk agavesirap eller honung
ca 1/2 dl vatten
Fyllning:
4 äpplen, urkärnade och skurna i mindre bitar
12 dadlar, blötlagda i ½-1 tim
1 tsk kardemumma
2 msk lönnsirap
2 msk kallpressad rapsolja
1 dl orostade solrosfrön
Topping
1-2 äpplen, urkärnade och tunt skivade i halvmånar
Lite kanel
Lönnsirap
Gör så här:
1 Mixa samman alla ingredienser till botten. Tillsätt eventuellt lite mer vatten. Smeten skall vara relativt fast.
2 Tryck ut smeten till botten i en pajform.
3 Mixa samman ingredienserna till fyllningen. Bred ut fyllningen över pajbotten.
4 Ställ pajen kallt en stund så att den riktigt sätter sig.
Dekorera med skivat äpple och pudra lite kanel över med hjälp av en tesil. Servera gärna med lönnsirap.