Kan rödbetor ge framgång under OS i Sotji? Sveriges Olympiska Kommittés kostrådgivare vill i alla fall slå ett slag för Borsjtj – den ryska rödbetssoppan.
– Tack vare sitt höga innehåll av nitrat kan rödbetor ha positiva effekter på prestationsförmågan, förklarar Linda Bakkman.
Mat är inte bara ett av livets glädjeämnen. Tillräckligt mycket, väl sammansatt och vid rätt tid blir den även en bidragande framgångsfaktor i jakten på medaljerna i Sotji för de 106 aktiva från Sverige som kommer att tävla i elva grenar: alpint, curling, puckelpist, skicross, skidor slopestyle, konståkning, längdskidor, skidskytte, skridsko och snowboard.
Under det senaste året har ungefär 40 vinteraktiva plus en del lag fått olika former av stöd kring kost- och vätskeupplägg.
– Vi arbetar nästan uteslutande med individuellt riktad kostrådgivning, säger Linda Bakkman som är näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap och arbetar som kostrådgivare på Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).
När det drar ihop sig till stora tävlingar, som OS, handlar det om att äta och dricka rutinmässigt baserat på de erfarenheter man gjort tidigare under säsongen.
Mat 24/7
I Sotji finns det tre OS-byar. I alla dessa finns matsalar med internationella kök där de aktiva äter alla sina måltider. Det finns ryska, europeiska och asiatiska stationer, liksom pasta-, pizza och grillstationer. Även halal- och vegetariska stationer finns och Linda har räknat till inte mindre än 13 dressingar. Tanken är att alla skall kunna hitta det de vill ha och är vana vid.
– I ett omfattande excel-ark har jag listat all den mat, inklusive näringsberäkning, som kommer att finnas tillgänglig för våra atleter 24 timmar om dygnet, berättar näringsfysiologen.
För att Linda ska kunna ge bra råd är det viktigt att veta vad de aktiva ska prestera – ska de vara snabba, starka, uthålliga eller vad krävs av personen? Hur ser tränings- och tävlingsplaneringen ut? Hur ser tävlingsdagen ut?
– Naturligtvis måste jag också ha kunskap om individen. Allergier och matpreferenser, resor, bristande aptit och annat är viktigt att känna till, säger Linda Bakkman.
Vad de aktiva äter en tävlingsdag eller träningsdag skiljer sig från en vilodag.
– Frågan är om man vill stimulera muskelbyggnad, öka fettförbränningskapacitet eller skapa förutsättningar för att hålla blodsockret i schack under tre timmars curlande, förklarar Linda Bakkman.
För de OS-aktiva handlar det dock väldigt lite om mirakelkurer och dieter.
– Många blir överraskade över att höra att det är vanlig mat som gäller, varken kosttillskott eller hokuspokus. Tillskottsanvändandet är till exempel mycket mindre utbrett bland våra OS-aktuella än bland motionärer och folk i allmänhet, konstaterar Linda Bakkman.
– Och man kan äta det mesta bara inte alltid!
Rödbetorna då?
Hur var det nu med rödbetorna då? Jo, rödbetor, precis som flera andra grönsaker så som kål, spenat och broccoli, innehåller rikligt med nitrat.
– Nitrat kan i sin tur omvandlas till kväveoxid vilket påverkar blodkärlen på ett sätt som underlättar syretillförseln till musklerna under arbete, förklarar Linda Bakkman.
Det finns idag ett omfattande vetenskapligt stöd för nitratets, ofta i form av just rödbetors, prestationshöjande effekter.
– Svensk forskning har visat att tränade cyklister och triathleter som nitratladdar i tre dagar förbrukar tre till fyra procent mindre syre när de genomför ett cykelarbete på 200 watt, (se länk). En brittisk forskargrupp har dokumenterat att försökspersoner orkar cykla, på en konstant belastning, 16 procent längre tid efter sex dagars nitratladdning (se länk), berättar Linda Bakkman.
Hon berättar vidare att en hög koncentration av nitrat i blodet kan vara en viktig förklaring till Sherpafolkets imponerande fysik.
– Nepalesiska bärare har ingen anmärkningsvärt hög syreupptagningsförmåga som kan förklara hur de kan springa upp för bergssluttningarna med packning som väger mer än de själva. Däremot har det visat sig att de förbrukar förvånansvärt lite energi och syre. Deras halter av nitrat är också cirka tio gånger högre jämfört med lågländare.
Endurance village, som är basen för skidåkare och skidskyttar i Sotji, ligger på cirka 1 450 meters höjd över havet.
– Det finns indikationer på att nitrat är än mer effektivt vid uthållighetsarbete på hög höjd. För att uppnå de prestationshöjande effekterna av nitrat behövs inte heller några orealistiska mängder. Den ryska nationalrätten, rödbetssoppan Borsjtj, kan därför skapa goda förutsättningar i kampen om medaljerna! hoppas Linda Bakkman.
Här är ett recept på Borsjtj som kan hjälpa också dig att komma i OS-form, plus tips på en hallonsmothie om du själv varit ute i skidspåret, på isen eller i backen.