Tilapia är en grupp afrikanska fiskar av familjen ciklider som odlas mycket i USA och Asien, både som mat- och som akvariefisk.
Receptet nedan kommer från Kongo och är från Elise Dianapenges kök. Det kan passa den 30 juni när det är Demokratiska republiken Kongos nationaldag
Ingredienser för 6 personer:
6 filéer av tilapia
6 mjölbananer (kallas även kokbanan, matbanan eller pisang)
1 ½ buntar bitekuteku
150g antroewa (afrikansk aubergine)
125g färsk ingefära
4 lökar
5 tomater
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
1 ½ l fiskfond
paprikakrydda
½ grön selleri
smör
jordnötsolja
olivolja
25 g färsk pilipili (Pilipili är en mixad, het kryddblandning som är god till grillat kött, fisk med mera)
salt & peppar
vinäger
ingefära malen
Mise en Place – förberedelser
1.Tilapia
– Blanda ingefära med lök och vitlök och göra en marinad med olivolja.
– Gnid fisken med marinaden och låt marinera i kylskåp.
2. Bitekuteku
– Rensa och tvätta bitekuteku med varmt vatten.
– Skär purjolöken.
– Hacka 2 lökar och 1 ½ vitlöksklyftor fint.
– Skär tre tomater i små tärningar
– Skär aubergine i små tärningar
3. såsen
– Hacka resten av tomater, vitlök och lök fint.
Gör så här:
1. Tilapia
– Smält smöret och tillsätt en skvätt jordnötsolja.
– Fräs fiskfiléer, lägg dem i ett ungsfast fat och låt dem bli genomstekta i nedre delen av ugnen på 175 grader.
2. Bitekuteku
– Låt den hackade vitlöken och hackade löken svettas i olivolja, utan att ta färg.
– Tillsätt tomater, aubergine, purjolök och bitekuteku.
– Krydda med salt och peppar.
– Låt sjuda tills alla grönsaker är mjuka.
3. såsen
– Låt den hackade vitlöken och hackade löken svettas i olivolja, utan att ta färg.
– Tillsätt tomaterna och fiskfond.
– Låt koka tills såsen tjocknar och sila såsen.
4. kryddig sås
– Blanda pilipili med en lök och lite ingefära.
– Tillsätt salt och smaka av med lite ättika.
5. matbananerna
– Koka matbananerna med skal och hålla dem varma. Koka dem tills de är mjuka. Koktiden beror på mognadsgrad och hur tjocka de är.
Servering
– Skär matbananerna öppna dem från toppen.
– Vik upp skalet och lägg bananen på en oval tallrik.
– Lägg upp fisken bredvid och häll på såsen.
– Lägg upp bitekutekublandningen bredvid.