Tilapia med bitekuteku och matbanan

Tilapia är en grupp afrikanska fiskar av familjen ciklider som odlas mycket i USA och Asien, både som mat- och som akvariefisk.

Receptet nedan kommer från Kongo och är från Elise Dianapenges kök. Det kan passa den 30 juni när det är Demokratiska republiken Kongos nationaldag

Elise Dianapenges Foto från Dauranta

Elise Dianapenges
Foto från Dauranta

Ingredienser för 6 personer:
6 filéer av tilapia
6 mjölbananer (kallas även kokbanan, matbanan eller pisang)
1 ½ buntar bitekuteku
150g antroewa (afrikansk aubergine)
125g färsk ingefära
4 lökar
5 tomater
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
1 ½ l fiskfond
paprikakrydda
½ grön selleri
smör
jordnötsolja
olivolja
25 g färsk pilipili (Pilipili är en mixad, het kryddblandning som är god till grillat kött, fisk med mera)
salt & peppar
vinäger
ingefära malen

Mise en Place – förberedelser

Färsk tilapia Foto från Wikipedia

Färsk tilapia
Foto från Wikipedia

1.Tilapia
– Blanda ingefära med lök och vitlök och göra en marinad med olivolja.
– Gnid fisken med marinaden och låt marinera i kylskåp.

2. Bitekuteku
– Rensa och tvätta bitekuteku med varmt vatten.
– Skär purjolöken.
– Hacka  2 lökar och 1 ½  vitlöksklyftor fint.
– Skär tre tomater i små tärningar
– Skär aubergine i små tärningar

3. såsen
– Hacka resten av tomater, vitlök och lök fint.

Gör så här:

1. Tilapia
– Smält smöret och tillsätt en skvätt jordnötsolja.
– Fräs fiskfiléer, lägg dem i ett ungsfast fat och låt dem bli genomstekta i nedre delen av ugnen på 175 grader.

Bitekuteku

Bitekuteku

 

2. Bitekuteku
– Låt den hackade vitlöken och hackade löken svettas i olivolja, utan att ta färg.
– Tillsätt tomater, aubergine, purjolök och bitekuteku.
– Krydda med salt och peppar.
– Låt sjuda tills alla grönsaker är mjuka.

3. såsen
– Låt den hackade vitlöken och hackade löken svettas i olivolja, utan att ta färg.
– Tillsätt tomaterna och fiskfond.
– Låt koka tills såsen tjocknar och sila såsen.

4. kryddig sås
– Blanda pilipili med en lök och lite ingefära.
– Tillsätt salt och smaka av med lite ättika.

5. matbananerna
– Koka matbananerna med skal och hålla dem varma. Koka dem tills de är mjuka. Koktiden beror på mognadsgrad och hur tjocka de är.

Tilapia med bitekuteku och matbanan Foto från Dauranta

Tilapia med bitekuteku och matbanan
Foto från Dauranta

Servering
– Skär matbananerna öppna dem från toppen.
– Vik upp skalet och lägg bananen på en oval tallrik.
– Lägg upp fisken bredvid och häll på såsen.
– Lägg upp bitekutekublandningen bredvid.

 

Vill du läsa mer om Kongo-Kinshasa, gå till denna sida på Utrikespolitiska institutets Landguiden: https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/afrika/kongo-kinshasa/

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *