På Långfredag föreslår vi en smaskig marängtårta som vi hittat i ”Karins kök”. Karin framhåller att tårtan, trots marängen, inte blir för söt eftersom grädden och de osötade bären neutraliserar smaken. Farligt god OCH lättbakad, säger Karin, och vi kan bara hålla med.
1 långpanna
Sockerkaka
75 g mjukt smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
4 msk mjölk
Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker
ca 50 g mandelspån
Fyllning
3-4 dl grädde
tinade eller färska bär, valfi mängd
Lägg bakplåtspapper i en långpanna, smörj det gärna lite extra med smör.
Rör smör och florsocker poröst. Tillsätt äggulorna och rör om ordentligt. Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt detta samt mjölken. Rör till en jämn smet. Bred ut i långpannan.
Vispa ihop äggvitorna i en glasskål (i plastbunkar blir aldrig marängen lika fast och fin), tillsätt strösockret och vispa tills marängen blir så hård så du kan vända skålen upp och ner utan att marängen släpper botten. Bred ut marängen lite ojämnt över smeten i långpannan. Strö över mandelspån.
Grädda i 175-200 grader 20 minuter, tills marängen får fin färg och ser torr ut.
Låt svalna och dra ur kakan ur plåten med hjälp av bakplåtspappret. Dela på mitten.
Fördela bär och vispad grädde på ena delen och lägg den andra ovanpå.
Källa: Karins kök