Kärleksmums – en perfekt kaka till kärlekens dag den 3 april. Kärlekens dag firas den 3 april varje år och dagen ska inte blandas ihop med Alla hjärtans dag. Kärlekens dag firas dock på samma vis som Alla hjärtans dag, genom att sprida kärlek omkring oss.
Kärleksmums är en riktig klassiker, en mjuk chokladkaka med chokladglasyr med en liten kaffesmak. Denna fluffiga kaka kallas även för snoddas eller mockarutor och även för Kramforskaka. Den bakas i långpanna och om det inte är kokos på toppen är det inte Kärleksmums!
Det finns många recept på denna favoritkaka, detta är inspirerat av ett från Arla.
Ingredienser till cirka 30 bitar:
5 ägg
225 g smör
2 dl mjölk
2 dl mjölk
5 ägg
6 dl vetemjöl
4½ dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
1¼ dl kakao
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
4½ dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
1¼ dl kakao
3 tsk bakpulver
Glasyr:
75 g smör
¾ dl starkt kaffe eller 2 msk espressokaffe
½ dl kakao
1½ msk vaniljsocker
5 dl florsocker
75 g smör
¾ dl starkt kaffe eller 2 msk espressokaffe
½ dl kakao
1½ msk vaniljsocker
5 dl florsocker
Garnering:
1-2 dl kokosflingor
1-2 dl kokosflingor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en långpanna cirka 30×40 cm eller lägg i ett bakplåtspapper. Smält smöret, häll i mjölken, ställ åt sidan och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en långpanna cirka 30×40 cm eller lägg i ett bakplåtspapper. Smält smöret, häll i mjölken, ställ åt sidan och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
Blanda ihop de torra varorna vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i en bunke. Sikta ner i ägg- och sockerblandningen genom en sil och blanda ihop med varlig hand. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen cirka 15-20 minuter – (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt kakan svalna medan du gör glasyren.
Gör glasyren så här:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.
Bred glasyren över den varma kakan. Strö över kokosflingorna och skär i rutor. Blir det över av kärleksmumsen förvara dem i en burk med lock.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.
Bred glasyren över den varma kakan. Strö över kokosflingorna och skär i rutor. Blir det över av kärleksmumsen förvara dem i en burk med lock.