Männens dag lever i skuggan

Internationella kvinnodagen uppmärksammas stort den 8 mars. Den internationella mansdagen får inte lika mycket pompa och ståt. Den firas dock den 19 november årligen sedan 1999.

Vi har ju konstaterat tidigare att allt har sin dag. Vissa dagar får dock mer uppmärksamhet än andra. Den internationella mansdagen är just en sådan dag som inte får någon större uppmärksamhet. Dagen finns för att  fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen, samt lyfta fram positiva manliga förebilder. Dagen är instiftad på 1990-talet, det hade funnits en efterfrågan av en dag att fira sedan 1960-talet och i det forna Sovjet har mansdagar funnits sedan 1920-talet.

Internationella mansdagen

Internationella mansdagen. Bilden lånad av den engelska Wikipedia

Under 2009 bestämdes ett antal mål för dagen, det vill säga något som dagen skulle arbeta med. Det handlade bland annat om att  främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan vardagliga arbetarklassmän som lever anständiga och hederliga liv. Dagen skulle också uppmärksamma männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg och för miljön. För att nämna några exempel.

Några kända debattörer har uppmärksammat dagen. Pelle Billing skrev 2012 i ett pressmeddelande att det året planerade Pär Ström, en annan känd debattör, och bloggen Genusnytt en demonstration utanför riksdagshuset i Stockholm. Temat där skulle handla om att kräva könsneutral lagstiftning och lika rättigheter för båda könen.

Pelle Billing skrev vidare: Är du intresserad av att fira internationella mansdagen i din stad? I så fall är det bara att göra det. Dagen kommer bara att uppmärksammas om det finns personer som vill ta sig tid att på något sätt uppmärksamma den!

Här förmedlar vi kockarna Tobias Bentleys och Henrik Forsells recept på Gårdskyckling ”Coq au vin” med rödvin, smålök och champinjoner  – kanske något att fira dagen med. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *