Den judiska högtiden Sukkot, lövhyddofesten, är en av flera under tidig höst. Sukkot firas under sju dagar. Några särskilda mattraditioner finns inte kring Sukkot, förutom att man äter mycket höstgrönsaker och säsongens frukter. Man kan till exempel göra en värmande gryta, kåldolmar eller en rostbiff som huvudrätt. Och till efterrätt en fruktpaj eller äppelkaka.
Ofta fortsätter man även under Sukkot att göra challebröden runda och att servera äpplen och honung.
Ingredienser:
Äppelmos
2-3 ägg
socker
(hackad mandel)
Gör så här:
Bred ut äppelmos i en ugnssäker form.
Skilj äggula och äggvita åt.
Vispa äggulorna med önskad mängd socker.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda försiktigt ihop äggvitor och äggula samt eventuellt hackad mandel.
Häll blandningen över äppelmoset och sätt in det i ugnen på 225 grader i 15 minuter eller tills skorpan är svagt gyllenbrun.
1 comment for “Äppelkaka vid Sukkot”