Svenska Diana Ljungaeus, som bott i Los Angeles i över 20 år, tipsar här om grillmarinad – för en lyckad amerikansk grillfest, till exempel för att fira 4 juli. Grillmarinad till kött eller kyckling (kan även penslas på grönsaker och hamburgare)
Ingredienser:
½ – 1 dl sojasås
½ dl honung
½ dl torr sherry
6 pressade vitlöksklyftor
1 bit finhackad färsk ingefära eller 1,5 teskedar mald ingefära
2 dl vegetabilisk olja (eller sesamolja)
½ finhackad lök
½ tesked torkad chilipeppar eller en hel färsk finhackad chilipeppar
1 tesked grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål. Lägg köttet eller kycklingen i en tjock plastpåse och slå över marinaden. Låt dra minst fyra timmar och vänd ett par gånger.
Den här marinaden går precis lika bra att använda som grillolja och pensla på hamburgare eller grönsaksspett. Variera efter personlig smak.