Facebook Twitter Linkedin
Kultursmakarna

Kultursmakarna

Main menu

Skip to content
  • Hem
  • Om oss
    • Pressbilder
      • Mångkulturella matdagen
    • Kontakta oss
  • Vår kalender
    • Januari 2025
    • Februari 2025
    • Mars 2025
    • April 2025
    • Maj 2025
    • Vår kalender 2024
      • Januari 2024
      • Februari 2024
      • Mars 2024
      • April 2024
      • Maj 2024
      • Juni 2024
      • Juli 2024
      • Augusti 2024
      • September 2024
      • Oktober 2024
      • November 2024
      • December 2024
    • Vår kalender 2023
      • Januari 2023
      • Februari 2023
      • Mars 2023
      • April 2023
      • Maj 2023
      • Juni 2023
      • Juli 2023
      • Augusti 2023
      • September 2023
      • Oktober 2023
      • November 2023
      • December 2023
    • Vår kalender 2022
      • Januari 2022
      • Februari 2022
      • Mars 2022
      • April 2022
      • Maj 2022
      • Juni 2022
      • Juli 2022
      • Augusti 2022
      • September 2022
      • Oktober 2022
      • November 2022
      • December 2022
    • Vår kalender 2021
      • Januari 2021
      • Februari 2021
      • Mars 2021
      • April 2021
      • Maj 2021
      • Juni 2021
      • Juli 2021
      • Augusti 2021
      • September 2021
      • Oktober 2021
      • November 2021
      • December 2021
    • Vår kalender 2020
      • Januari 2020
      • Februari 2020
      • Mars 2020
      • April 2020
      • Maj 2020
      • Juni 2020
      • Juli 2020
      • Augusti 2020
      • September 2020
      • Oktober 2020
      • November 2020
      • December 2020
    • – Vår kalender 2019
      • Januari 2019
      • Februari 2019
      • Mars 2019
      • April 2019
      • Maj 2019
      • Juni 2019
      • Juli 2019
      • Augusti 2019
      • September 2019
      • Oktober 2019
      • November 2019
      • December 2019
    • Vår kalender 2018
      • Januari 2018
      • Februari 2018
      • Mars 2018
      • April 2018
      • Maj 2018
      • Juni 2018
      • Juli 2018
      • Augusti 2018
      • September 2018
      • Oktober 2018
      • November 2018
      • December 2018
    • Vår kalender 2017
      • Januari 2017
      • Februari 2017
      • Mars 2017
      • April 2017
      • Maj 2017
      • Juni 2017
      • Juli 2017
      • Augusti 2017
      • September 2017
      • Oktober 2017
      • November 2017
      • December 2017
    • Vår kalender 2016
      • Januari 2016
      • Februari 2016
      • Mars 2016
      • April 2016
      • Maj 2016
      • Juni 2016
      • Juli 2016
      • Augusti 2016
      • September 2016
      • Oktober 2016
      • November 2016
      • December 2016
    • Vår kalender 2015
      • Januari 2015
      • Februari 2015
      • Mars 2015
      • April 2015
      • Maj 2015
      • Juni 2015
      • Juli 2015
      • Augusti 2015
      • September 2015
      • Oktober 2015
      • November 2015
      • December 2015
    • Vår kalender 2014
      • Januari 2014
      • Februari 2014
      • Mars 2014
      • April 2014
      • Mars 2024
      • Maj 2014
      • Juni 2014
      • Juli 2014
      • Augusti 2014
      • September 2014
      • Oktober 2014
      • November 2014
      • December 2014
  • Högtider
  • Böcker att smaka på
  • Artiklar & notiser
    • Matminnen
    • Uppdukat
    • Noterat
  • Recept
    • Förrätt
    • Huvudrätt
    • Dessert
    • Bakverk
    • Smått & gott
  • Fråga varför!
  • Stöd oss

Sub menu

Dessert, Förrätt, Recept

Blinier – att fira ryska högtider med

by Caroline Maino • 14 februari, 2021 • 0 Comments

Blinier är ryska boveteplättar och en av de rätter som är mest synonym med det ryska köket. Det är inte nödvändigt att använda bovetemjöl, vanligt vetemjöl går fint. Blinierna kan ätas med smetana, kaviar, hackad lök med mera. De passar…

Läs mer →

Högtider

Maslenitsa – rysk karneval med pannkakor hela veckan

by Caroline Maino • 14 februari, 2021 • 0 Comments

Maslenitsa är en slags ryskortodox variant på den katolska karnevalen. Det är sista chansen att festa innan den allvarliga fastetiden tar vid, som avslutas med påsk. Eftersom det är den sista veckan som mjölk, ost och andra mejeriprodukter är tillåtna…

Läs mer →

Noterat

Geléhallonens dag – ett tecken i tiden?

by Helene Götberg • 14 februari, 2021 • 0 Comments

Den 15 februari kan du uppmärksamma att det är geléhallonens dag. Kanske känns det futtigt att fira ett godis eller så kanske det är just de små detaljerna som är viktigt för att förstå de stora sammanhangen. Så vidare nyttigt…

Läs mer →

Bakverk, Europa

En sachertårta på Serbiens nationaldag?

by Lena Ahlström • 14 februari, 2021 • 0 Comments

Sachertårta är en chokladtårta som komponerades av den då 16-årige Franz Sacher 1832. Senare etablerade hans son det berömda Hotel Sacher i Wien där tårtan blev en specialitet, berättar Wikipedia. Tårtan består enkelt beskrivet av två täta tårtbottnar av chokladkaka med…

Läs mer →

Högtider, Huvudrätt, Kultur, mat & historia, Recept

I Serbien äts gärna hejdukars kebab – Ćevapčići

by Caroline Maino • 14 februari, 2021 • 0 Comments

När Serbien firar nationaldag den 15 februari serveras det förmodligen Ćevapčići på många bord. Köttfärsrätten har rötter i den ottomanska kulturen och är nationalrätt i Bosnien och Hercegovina. Men rätten är även mycket populär i Serbien och Kroatien. Serbiens nationaldag den…

Läs mer →

Europa, Högtider

Serbiens nationaldag firas den 15 februari

by Caroline Maino • 14 februari, 2021 • 0 Comments

Serbiens nationaldag den 15 februari firas till minne av den serbiska revolutionen mot det Ottomanska riket 1804. Revolutionen varade fram till 1835 då landet blev fritt från turkarna och införde en konstitutionell monarki. Under cirka 70 år ingick Serbien i Jugoslavien.…

Läs mer →

Högtider, Noterat

Alla dagar borde vara kärlekens dag

by Helene Götberg • 13 februari, 2021 • 0 Comments

Den 14 februari är det ”Alla hjärtans dag”. Det brukas firas genom att du ger något fint till någon du gillar. Men borde inte alla dagar vara kärleksdagar och den som vill spara på miljön kan ju göra något snällt…

Läs mer →

Dessert, Förrätt, Huvudrätt, Recept

Le menu d´amour – Kärleksmenyn

by Caroline Maino • 13 februari, 2021 • 0 Comments

Denna meny finns i en bok av Nicolas Barreau. I boken ”En engelsman i Paris” hjälper menyn till i handlingen och författaren menar att den alltid är värd ett försök och förmedlar den vackra restaurangägarinnans Aurélies recept. Jag tycker det verkar…

Läs mer →

Huvudrätt, Recept

Laga Förälskade räkor på räkans dag

by Caroline Maino • 13 februari, 2021 • 0 Comments

Den 22 juli är det räkans dag. Då, liksom den 14 februari när det är Alla hjärtans dag, Valentindagen, passar det att laga Förälskade räkor. Valentindagen firas till minne av ett romerskt helgon. Läs mer om Alla hjärtans dag här.…

Läs mer →

Page 170 of 338
« 1 … 168 169 170 171 172 … 338 »

Vår kalender

  • Maj 2025
  • Högtider att uppmärksamma från 2 till 12 maj 2025

Vår mission

Vi är övertygade om att ett lyckat och ekonomiskt framgångsrikt samhälle bygger på mångfald och att folk kommer överens. I ett sådant samhälle blir mångfalden en styrka och inte en svaghet. Detta vill vi bidra till. Vi bygger broar mellan människor från olika kulturer med hjälp av grytorna. Vår kalender är basen när vi dukar upp det mångkulturella matåret.

Prenumerera

Anslut dig till vårt nyhetsbrev och få en summering av högtider du kan fira den närmsta tiden och länkar till recept kopplade till några av dem - bekvämt direkt till din mejlbox.

Vi tipsar

  • Per Wästberg i en krönika i SvD "När nazister marscherar i svenska städer måste vi minnas totalitarismens brott mot mänskligheten. Vi får inte glömma alla de oskyldiga som mördats av Hitler, Stalin, Mao och Pol Pot."
  • Margit Richert i en krönika i SvD "Mångkultur är mat, vårt ursprungliga lingua franca."
  • 67 fördomsfulla främlingar tog ett DNA-test – resultatet får dem att börja gråta...
  • En flykting korsar vårt spår - och förändrar oss, skriver Susanna Alakoski i DN Kultur

  • Vi gillar-sidan

Senaste kommentarer

  • Julens skjulte symboler: Hva betyr egentlig julestjernen og nissen? – Giossjulatilbake.no om Från proletärsstjärna till global symbol
  • Caroline Maino om Hackkorvslåda med Duchessemos
  • Håkan Nilsson om Hackkorvslåda med Duchessemos
  • Göran Bryntse om Runebergstårta
  • Minou om Napoleonbakelsens dag är den 17 november

Senaste inläggen

  • Måndag 12 maj
  • Söndag 11 maj
  • Lördag 10 maj
  • Högtider att uppmärksamma från 9 till 19 maj
  • Fredag 9 maj

Copyright © 2025 Kultursmakarna. All Rights Reserved. Sajten är producerad av Webbräddarna.