Nudelsoppa med grönsaker, tofu och ägg

Buddhismen är mest utbredd i Asien och det finns många olika slags kök; kinesiskt, indiskt, thailändskt, vietnamesiskt och japanskt för att nämna några, berättar skriften Den mångkulturella måltiden.
Eftersom reglerna för vad man får äta är få, är det ofta regionens matkultur som styr vad en buddhist äter och inte äter.

När buddhister firar Vesak, Buddhadagen – det vill säga Buddhas födelse, död och upplysning att han uppnådde Nirvana – är det oftast vegetarisk mat som gäller. Ett tips kan vara denna nudelsoppa som finns i skriften Den mångkulturella måltiden. thai-noodle-soup-by-1976083

Ingredienser för 4 portioner:
50 g svamp, t ex shiitake eller ostronskivling
500 g blandade asiatiska grönsaker, t ex
paksoy, vattenspenat, böngroddar
200 g haricots verts
200 g sockerärter
2 ägg (kan uteslutas)
2 msk jordnötsolja
1 msk ostronsås
12 bitar fast tofu (200g)
4 port nudlar (glas, ris eller ägg)
1 l grönsaksbuljong eller misosoppa

Gör så här:
Skiva svampen. Skär alla grönsakerna i bitar.
Hårdkoka och dela äggen.
Hetta upp oljan i en stor panna eller wok.
Fräs svampen 3-5 minuter, rör om då och då. Tillsätt
grönsakerna och fräs under omrörning
ytterligare 3 minuter. Smaksätt med ostronsås.
Tag upp grönsakerna.
Stek tofubitarna cirka 1 minut på varje sida tills
de är guldgula.
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Fördela dem i portionsskålar.
Fördela grönsakerna över nudlarna. Koka
upp buljong och häll den över (eller misosoppa).
Toppa med bitarna av ägg och tofu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *