Svenska konsumenter kastar inte lika mycket mat som tidigare. Förklaringen är bland annat att de har blivit bättre på att förstå vad bäst före-märkning betyder. Det visar en undersökning från Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har undersökt vilken kunskap, vilken attityd och vilket beteeende konsumenter har i förhållande till att slänga mat. Det här är den tredje undersökningen och den visar att konsumenterna har tagit till sig de senaste årens information.
Nästan 9 av 10 konsumenter uppger att maten går att äta även om bäst före-dag har passerat. Fler använda också sina sinnen som att titta, lukta och smaka för att kontrollera om maten går att äta.
Resultaten visar också att konsumenterna gärna köper varor i butik som är lite defekta eller närmar sig bäst före-dag, vilket skulle kunna minska butikernas matsvinn.
Många är dock fortsatt oroliga för att äta sådant där bäst före datumet passerat och där verket menar att mer behövs göra. Orsaken är att människor är rädda för att bli sjuka.
Här kan du se hela undersökningen: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2025/livsmedelsverkets-konsumentundersokning-matsvinn-2024.pdf