Samarbete viktigt för hållbar utveckling

I arbetet med vår tids miljöutmaningar behöver sociala innovationer lyftas fram mycket mer. Socialt lärande, samarbete, och att stärka individers möjlighet kan bidra till en mer hållbar framtid. Det visar en studie från Umeå Universitet.

Vad kan göra nytta – jo samarbete. Foto Helene Götberg

Nästan varje dag när vi vaknar och öppnar vår dator för att läsa nyheterna möts vi av klimatförändringarnas effekter. Nu senast i november var det översvämningar i Spanien, där landet drabbades av kraftiga regn. Vi har länge vetat att jordens klimat blir allt varmare. Mätningar visar, enligt Naturvårdsverket, att den globala medeltemperaturen under den senaste tioårsperioden varit cirka 1,2 grader högre jämfört med 1800-talets andra hälft.

Mitt i denna utmaning, tillsammans med många andra utmaningar, så blir världen allt mer instabil. När vi som mest måste mobilisera för att ställa om så måste vi samtidigt göra det i ett allt sämre säkerhetsläge. Det är inte konstigt att många känner sig dystra inför framtiden, till och med kanske skräckslagna. Ändå är det inte helt nattsvart – det finns  ljus i tunneln. EU:s gröna giv är ett exempel som ger hopp – det är faktiskt praktiskt politik som innebär förändringar mot ett klimatsmartare samhälle. Det gäller dock att hålla i och hålla ut.

Även att läsa om Lucas Haskell nya doktorsavhandlingen: “Social innovation och miljömässiga hållbarhet : behovet av starka hållbara sociala innovationer” ger oss också extra mycket hopp just nu. Tillsammans med Coompanion Västerbotten har han titta på olika initiativ inom sektorer som transport, byggande, matkonsumtion, återvinning och återanvändning.

Lucas Haskell visar att sociala innovationer inte alltid lyft fram i arbetet med våra miljöutmaningar. Dessa innovationer kan verkligen inspirera till förändringar i sociala vanor, allt från hur vi konsumerar till hur vi återvinner, kan dessa initiativ bidra till en mer hållbar framtid.

– För att få till stånd verklig förändring behöver vi alla bli en del av processen, vilket kräver samarbeten mellan viktiga aktörer samt att man involvera medborgare, säger Lukas Haskell.

Socialt lärande, samarbete, och att stärka individers möjlighet att påverka är sätt att möjliggöra att nya sociala vanor kan få spridning, menar han.

Här kan du läsa mer om avhandlingen: https://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1900133&dswid=8422

Tips på klimatsmart mat:

https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/fyra-tips-pa-hur-du-kan-ata-mer-klimatsmart

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/miljo/miljosmarta-matval2

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *