Måndag 20 mars

Tunisiens nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1956. Tunisiens nationalrätt är couscous. Här förmedlar vi ett recept på couscous med lamm.
Vårdagjämning* – Vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter vårdagjämningen blir dagen längre på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid höstdagjämningen. Denna dag rekommenderar vi en Fiskgratäng med pressad potatis. Filé av kolja eller torsk passar bra i gratängen då första dagen på årets vår infaller.
– Ostara (wiccaner) – Högtiden firar vårdagjämningen. Namnet Ostara kommer från den germanska gudinnan Ostara/Eostra. Högtiden fokuserar på jämvikten mellan ljus och mörker, på våren och den groende och knoppande växtligheten. Ostara ger löftet om att jorden ska bli fruktbar och rik på växtlighet igen. Vårdagjämningen har i många kulturer och religioner fått markera vårens ankomst och idag firas av samma skäl nyåret Newroz. Ostara har givit namn åt påskhögtiden i de engelsktalande länderna. Easter.
Norouz/Newroz – nyår ibland annat i Iran, Afghanistan, Kurdistan och Uzbekistan. Ordet newroz betyder ny dag. Det är en högtid som firas världen över för att välkomna våren och solens återkomst. Högtiden firas med mycket god mat, till exempel Vinbladsdolma, Lammstek i ugn, Kurdiskt ris, Rödkålssallad med granatäpple och Baklava på pistagenötter. Ett annat tips är Khoresh-e fesenjoon – eller Fesenjan – en av de mest utsökta persiska rätterna.
– Världsberättardagen – World Storytelling Day, är en global hyllning av konsten till muntligt berättande. Dagen firas varje år vid vårdagjämningen på norra halvklotet, på södra halvklotet blir det vid höstdagjämningen. På dagen samlas människor för att berätta myter, sagor, historier ur livet, sjunga visor, framföra dikter eller berätta egna påhittade historier.
– Franska språkets dag (FN). Kanske kan en Ratatouille à la Thierry smaka denna dag.

Ratatouille – en fransk specialitet. Foto: Thierry

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *