Torsdag 2 februari

– Kyndelsmässodagen* (katoliker, protestanter) – firas 40 dagar efter Jesus födelse. Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 15 februari då dagens firas av ortodoxa enligt Julianska kalendern).
– Groundhog Day (Murmeldjursdagen) * firas på flera håll i USA och Kanada. Enligt en sägen ska man denna dag kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara. Traditionen är baserad på mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA. Gör Groundhog cookies för att fira dagen.
– Herrens möte i templet (ortodoxa).
– Smoothiens dag* – gör en med banan och hallonspenat och ingefära,  frukt och grönsakernässlorhallon och keso eller varför inte med lingon och lakrits.
– Yemanjá – även kallat lemanja – festival i Brasilien och Uruguay som firar havsgudinnan Yemanja  från den brasilianska religionen Macumba eller Candomblé. Många utövare av denna religion ser Yemanja som en like till  jungfru Maria i romersk katolicism.
– Jokkmokks marknad, pågår i tre dagar. Marknaden är en samlingsplats för samer från hela Sápmi. Den har hållits sedan 1600-talet; år 1605 bestämde Sveriges dåvarande kung, Karl IX, att det skulle inrättas fasta marknadsplatser i Lappland. Jokkmokks marknad börjar alltid den första torsdagen i februari. Läs mer på Jokkmokks marknad 2023.

Smarrig grön smoothie. Foto: Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *