Högtider att uppmärksamma från 27 januari till 6 februari

I dag är en viktig minnesdag, Internationella dagen till minne av förintelsens offer, (FN). Denna dag år 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Förintelsen som begrepp syftar på det systematiska folkmordet på över sex miljoner judar som nazisterna utförde under andra världskriget.
På torsdag kan vi få veta hur länge vintern kommer att vara – då är det Groundhog Day (Murmeldjursdagen) som firas på flera håll i USA och Kanada. Fem matrelaterade dagar, fyra länders nationaldagar och ett nyår finns också att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

Kan en sån här gynnare avslöja hur lång vintern blir? Foto från Wikipedia

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 27 januari
Internationella dagen till minne av förintelsens offer, (FN)*. Denna dag år 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Förintelsen som begrepp syftar på det systematiska folkmordet på över sex miljoner judar som nazisterna utförde under andra världskriget. Deras målsättning var att totalt utplåna det judiska folket.


Lördag 28 januari


Söndag 29 januari
– Veganpizzadagen* – den veganska kosten tar bort alla animaliska produkter såsom mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg, honungs- och vaxprodukter samt olika tillsatser av animaliskt ursprung. Här förmedlar vi ett recept på vegansk pizza.


Måndag 30 januari


Tisdag 31 januari
Naurus nationaldag*. Nauru firar självständighet från det australiensiska, nyazeeländska och brittiska förvaltarskapet 1968. De hade tagit över i september 1945 från den japanska ockupationsmakten. Naurus nationalrätt är Kokospanerad fisk eller skaldjur.


Onsdag 1 februari
Vegetariska dagen*. För den som vill fira denna dag finns det massor av goda rätter. Här ett tips!
– Imbolc. Brighids dag* (wiccaner). Högtiden handlar om det återvändande ljuset och den annalkande våren. Ibland benämns högtiden Brighid efter en keltisk gudinna, som står för poesi, konst, helande och hantverk. Det är traditionellt en tid för initieringar och början på nya saker, och en lämplig tid för spådomar för det nya året. Wicca är en nyhednisk naturinriktad religion där man firar åtta högtider kopplade till solen och årstiderna, berättar Mångkulturella almanackan.
– Högläsningens dag – instiftad av organisationen LitWorld som vill öka barns kommunikationsförmåga.


Torsdag 2 februari
– Kyndelsmässodagen* (katoliker, protestanter) – firas 40 dagar efter Jesus födelse. Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 15 februari då dagens firas av ortodoxa enligt Julianska kalendern).
Groundhog Day (Murmeldjursdagen) * firas på flera håll i USA och Kanada. Enligt en sägen ska man denna dag kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara. Traditionen är baserad på mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA. Gör Groundhog cookies för att fira dagen.
– Herrens möte i templet (ortodoxa).
– Smoothiens dag* – gör en med banan och hallon, spenat och ingefära,  frukt och grönsaker, nässlor, hallon och keso eller varför inte med lingon och lakrits.
– Yemanjá – även kallat lemanja – festival i Brasilien och Uruguay som firar havsgudinnan Yemanja  från den brasilianska religionen Macumba eller Candomblé. Många utövare av denna religion ser Yemanja som en like till  jungfru Maria i romersk katolicism.
– Jokkmokks marknad, pågår i tre dagar. Marknaden är en samlingsplats för samer från hela Sápmi. Den har hållits sedan 1600-talet; år 1605 bestämde Sveriges dåvarande kung, Karl IX, att det skulle inrättas fasta marknadsplatser i Lappland. Jokkmokks marknad börjar alltid den första torsdagen i februari. Läs mer på Jokkmokks marknad 2022.


Fredag 3 februari
Setsubun – firar vårens ankomst i Japan*. En tradition när japanerna firar Setsubun är att försöka äta en hel Maki sushi rulle. Här hittar du ett recept på Maki sushi rulle.
Andningens dag*. Genom att bli medvetna om hur vi andas kan vi förbättra vår hälsa avsevärt och bli mer harmoniska. Luft är viktigt för att vi ska kunna leva – kanske kan ett recept för chips av lufttorkad skinka förgylla dagen.
– Morotskakans dag* Vi förmedlar ett recept på denna populära kaka.


Lördag 4 februari
Sri Lankas nationaldag * – Detta datum år 1948 förklarade sig Sri Lanka som självständigt från kolonialmakten Storbritannien. På den tiden gick Sri Lanka under namnet Ceylon. Det lankesiska köket är influerat av kolonisatörer och utländska köpmän. Ris och curry är landets nationalrätt och kan serveras på många olika sätt. Här är ett recept på en kycklinggryta med curry och kokosmjölk. Kokosmjölk ingår också i Kiri bath, en annan typisk rätt när något ska firas.
– Världscancerdagen*. Världscancerdagen är instiftad av Union for International Cancer Control (UICC).
– Imam Alis födelsedag (shiamuslimer) år 600 efter vår tideräknings början.


Söndag 5 februari
Runebergsdagen* – firar minnet av den finska nationalskalden Johan Ludvig Runeberg som föddes den 5 februari. Många äter Runebergsgtårtor – eller bakelser som det egentligen är – den dagen. I år är det 216 år sedan han föddes. Här är ett recept på Runebergsbakelse från Huvudstadsbladet.
– Nutelladagen* – Nutella är en hasselnötskräm som uppfanns efter Andra världskriget. Det går även att göra egen hasselnötskräm.
– Yanxiao – Lyktfesten till andarna avslutar nyårsfirandet i Kina, Sydkorea  infaller på den 15:e dagen av nyårsfirandet. Då är Tangyuan – klibbiga risbollar – ett måste.


Måndag 6 februari
Samernas nationaldag* – firas i hela Sápmi, som sträcker sig över norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Samerna har ingen egentlig nationalrätt, men  Renkalvytterfilé med grönsås, broccoli och och kålrotsrulle med mandelpotatis eller Suovas med svamp och grädde kanske förgyller dagen för den som vill fira samernas nationaldag. Eller du kanske vill anta utmaningen att göra blodpannkakor med stekt bacon och rårörda lingon? Tricket är att få tag i renblod.
Nya Zeelands nationaldag* – ”Waitangy Day” firas till minnet av att Waitangy-föredraget undertecknades detta datum år 1840. Storbritannien och lokala maorihövdingar undertecknade fördraget och det gav britterna kontroll över öriket, men även flera rättigheter för den inhemska befolkningen. Fira gärna med Pasta med vitlöksfrästa räkor, tomater och chili.
Niues nationaldag* – Niue är en autonom ö i sydvästra Stilla havet, i fri associering med Nya Zeeland. Den är befolkningsmässigt det näst minsta självständiga området i världen. Huvudstad är Alofi.
– Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning* (WHO).
– Ninevefastan (syrisk-ortodoxa). Det är en tre dagars fasta som går tillbaka till händelser under pesten på 400-talet. Ninevefastan hålls alltid från måndag till onsdag, tre veckor innan Stora fastan börjar.
– Tu bi-Shevat – Trädens nyår (judar). Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Fira Trädens nyår med fikonkaktus.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *