Högtider att uppmärksamma från 6 till 16 januari

Nu ere jul igen, ja nu ere jul igen – ortodox jul firas den här helgen. Samtidigt är det Trettonhelg för de som följer den gregorianska kalendern. I Frankrike och på den iberiska halvön äts gärna Gateau des rois – Kungskaka denna helg. Här förmedlar vi ett recept på Galette des rois. Gott nytt år – Yennayer – alltså nyårsafton för berberna eller amazigh, infaller den 12 januari för många berber samt den 14 januari för många. Det blir år 2973 enligt berbernas tideräkning när den gregorianska kalendern räknar år 2023. Det firas med fester och familjemåltider. Yennayer är den enda icke-muslimska gemensamma festen för alla nordafrikanska folk. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

Couscous med lamm Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 6 januari
– Trettondedag jul/Epifania/Theofania/* är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop. I samband med det utförs den stora vattenvälsignelsen (se även 19 januari då ortodoxa firar högtiden). I Frankrike och på den iberiska halvön äts gärna Gateau des rois – Kungskaka: Kungskaka – Wikipedia – denna dag. En annan variant på kakan heter Galette des rois. I båda kakor finns en liten porslinsfigur. Den som får figuren får bära en kungakrona i guldpapper. Ofta får sällskapets yngsta medlem sitta under bordet medan kakan skärs upp i lika många bitar som antalet i sällskapet. Sedan bestämmer den som sitter under bordet vem som ska ha första biten, och så vidare. Så gör man ifall porslinsfiguren skulle synas i en skarv eller så. Här förmedlar vi ett recept på Galette des rois.
– Julafton (ortodox) *– för ortodoxa som följer den julianska kalendern infaller julafton den 6 januari.


Lördag 7 januari
– Juldagen – Kristi födelse enligt Julianska kalendern (ortodoxa)*. Under juldagen firar kristna att Gud steg ned till jorden genom sin son Jesus födelse för att ge människorna en väg till frälsning. Enligt Bibeln föddes Jesus i ett stall och en stjärna tändes på himlen för att markera platsen för hans födelse. (Julianska kalendern). Det finns flera ortodoxa kyrkor som firar julen vid denna tid. Det finns även de i dessa länder som firar enligt den gregorianska kalendern:

 • Armeniska apostoliska kyrkan
 • Grekisk-ortodoxa kyrkan
 • Rysk-ortodoxa kyrkan
 • Finska ortodoxa kyrkan
 • Syrisk-ortodoxa kyrkan
 • Serbisk-ortodoxa kyrkan
 • Bulgarisk-ortodoxa kyrkan
 • Eritreansk-ortodoxa kyrkan
 • Etiopisk-ortodoxa kyrkan – kallas Ganna. Traditionellt äts Doro Wat – etiopisk kycklinggryta och Injera – etiopiskt surdegsbröd.
 • Koptisk-ortodoxa kyrkan
  – Mahayanabuddhistiskt nyår. Detta nyår firas främst i Kina, Korea, Japan och Vietnam och infaller vid fullmånen i januari. Det firas oftast i tre dagar men det varierar i olika länder.

Söndag 8 januari


Måndag 9 januari


Tisdag 10 januari Mazarindagen. Mazarinen är en riktig klassiker. Kännetecknande är att den består av ett mördegsskal fyllt med mandelmassa och toppad med glasyr. Därefter kan den smaksättas på olika vis. Bakverket är uppkallat efter kardinalen och fransmannen Jules Mazarin som levde i Frankrike under 1600-talets första hälft. Här förmedlar vi ett recept på Apelsinmazarin.
Seiji no Hi myndighetsdagen (Japan). Detta är en japansk helgdag som hålls varje år den andra måndagen i januari. Alla som har blivit myndiga det senaste året firas. Festen ska också hjälpa dem att inse att de blivit vuxna. Fira dagen med att göra egen – sushi.


Onsdag 11 januari


Torsdag 12 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2973. I Algeriet firas berbernas nyårsafton, Yennayer, den 12 januari och det blir år 2973 enligt berbernas tideräkning när den julianska kalendern räknar år 2023. Det firas med fester och familjemåltider. Yennayer är den enda icke-muslimska gemensamma festen för alla nordafrikanska folk. Fira Yennayer med en smaskig couscous med kyckling .
– Marsipanens dag*


Fredag 13 januari
Tjugondedag Knut, Sverige. – Nyårsafton (ortodoxa) – Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet.


Lördag 14 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2973. Många berber firar det berbiska nyåret den 14 januari och många firar Yennayer den 12 januari – se det datumet.
– Revolutionens och ungdomens dag (Tunisien)*
– Vasilica – det gamla nyåret (arli-romsk tradition)
– Makara Sankranti – Solens inträde i Stenbockens tecken (hinduer). Chura är en av många olika snacks som hör till när indiska hinduer firar Makara Sankranti – att våren är på väg i och med att solen börjar röra sig bort från Stenbockens vändkrets. Detta firas bland annat med rituella bad i flod eller vattendrag samt drakflygning i mitten av januari. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen. Indiska sesamkakor är en av festivalens specialiteter. Här förmedlar vi ett recept  från bloggen Amy´s piece of cake . I Bihar och Orissa äts chura som första måltid under Makar Sankranti-festivalen. Här förmedlar vi ett recept.
– Maghi (sikher) – Högtid till minne av 40 martyrer som kämpade för Guru Gobindh Singh Ji (5 January 1666 – 7 October 1708) i ett krig mellan sikher och muslimer 1705.


Söndag 15 januari
Tulpanens dag * – tulpanen, liksom många andra blommor, är ätlig. Prova en sallad med tulpan.
– Världsreligionernas dag – Dagen instiftades år 1949 av det amerikanska bahá’í-samfundets nationella andliga råd och markeras varje år den tredje söndagen i januari. Temat för världsreligionsdagen är att alla religionerna har en gemensam grund, att religion måste skapa enighet mellan människor och att religion måste överensstämma med vetenskap, forskning och förnuft.
– Fadimedagarna – under januari organiseras Fadimedagarna över hela Sverie av GAPF tillsammans med ett stort antal stödorganisationer för att hedra Fadime Sahindal som blev brutalt hedersmördad av sin pappa. Läs mer om organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.


Måndag 16 januari – Martin Luther Kings dag i USA (högtidlighålls den tredje måndagen i januari). ”Den yttersta måttstocken för en människa handlar inte om var hon står då hon har det tryggt och bekvämt, utan var hon står i stunder av utmaningar och konflikter”. Pastor Martin Luther King, var förgrundsgestalt i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Han tilldelades Nobels fredspris 1964. Han mördades 1968.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *