Fredag 6 januari

– Trettondedag jul/Epifania/Theofania/* är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop. I samband med det utförs den stora vattenvälsignelsen (se även 19 januari då ortodoxa firar högtiden). I Frankrike och på den iberiska halvön äts gärna Gateau des rois – Kungskaka: Kungskaka – Wikipedia – denna dag. En annan variant på kakan heter Galette des rois. I båda kakor finns en liten porslinsfigur. Den som får figuren får bära en kungakrona i guldpapper. Ofta får sällskapets yngsta medlem sitta under bordet medan kakan skärs upp i lika många bitar som antalet i sällskapet. Sedan bestämmer den som sitter under bordet vem som ska ha första biten, och så vidare. Så gör man ifall porslinsfiguren skulle synas i en skarv eller så. Här förmedlar vi ett recept på Galette des rois.
– Julafton (ortodox) *– för ortodoxa som följer den julianska kalendern infaller julafton den 6 januari.

Galette des rois. Foto Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *