Torsdag 29 september

– Ärkeänglarna Mikael, Gabriel och Rafaels dag (katolsk). Alla tre änglarna hyllas på den traditionella Mikaelsdagen. Mikael kämpade enligt katolicismen mot Satan och är mänsklighetens beskyddare. I delar av Sverige är dagen känd som Mickelsmäss, berättar Multireligiösa almanackan.
– Resandefolkets högtidsdag firar att herr Antonius, kallad Tattarnas Greve, red in i Stockholm med sitt följe av 30 familjer den 29 september 1512. Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon rekommenderas denna dag. Eller Köttsoppa från norr för den som vill fira med riktig resandemat.
– Mickelsmäss* – vinterhalvårets första dag och förr en stor festdag för ungdomar.  I bondesamhället var Mickelsmäss en av de viktigaste högtiderna, åtminstone fram till 1800-talet. Den markerade skiftet mellan sommarhalvår och vinterhalvår, vilket styrde arbetet. Skörden skulle nu vara bärgad, djuren tas hem från fäbodarna, berättar Nordiska museet. Det var även en dag för fest och kanske åts ärtsoppa – en klassisk svensk husmanskost.
– Återvinningens dag*
– Internationella hjärtdagen* (World Heart Federation). Dagen instiftades 2000 med syfte att uppmärksamma det faktum att hjärt- och kärlsjukdomar är världens ledande dödsorsak. Här förmedlar vi ett hjärtnyttigt recept publicerat i en tidning Hjärt Lungfonden gav ut tidigare på en god och värmande rödbetssoppa med chèvre-gratinerat bröd.

Rödbetssoppa och chèvregratinerat bröd. Foto från Tasteline
Rödbetssoppa är nyttig för hjärtat. Foto Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *