Fredag 6 maj

– Djurdjevdan/Ederlezi, vårfest (4 dagar) södra Balkan (romer). Sankt Görans dag är känd som Djurdjevdan i forna Jugoslavien. Det är en syd-slavisk religiös högtid som firas den 6 maj enligt den gregorianska kalendern (den 23 april enligt den julianska kalendern). Dagen är en av de viktigaste högtiderna för romer från Balkan. Den firas av såväl kristna som muslimska romer. Högtiden förknippas med vårens ankomst och liljekonvaljer är en viktig symbol denna dag.
– Hembakatdagen – hitta dina favoriter att baka bland Kultursmakarnas recept på bakverk.
– Grillens dag. Dagen instiftades av Grillfrämjandet och den infaller den första fredagen efter 1:a maj. Det finns gott om goda grillade rätter. Vi förmedlar recept på bland annat: Grillad regnbågslax och färsk sparris – avokado- och limesås , Sesammarinerade biffspett med smak av vitlök och ingefära, Masgouf – fisk grillad över öppen eld, Iraks nationalrätt,  Grillade majskolvar – för en lyckad amerikansk grillfest,  Grillad långarygg med kokos och lime,  Grillad savoykål med kapris och citron, Grillad kibbeh med gurk och yoghurt-sallad
– Hidirellez (aleviter). Vårfest (2 dagar)

– Al-Kidhr, Sankt Göransdagen (vissa sunnimuslimer).
– Sankt Georgsdagen, helgondag (koptisk, etiopisk och eritreansk-ortodox tradition).

Grillade grönsaker är gott på grillens dag 6 maj. Foto Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *