Söndag 1 maj

– Första maj – firas i många länder*. Första maj-firandet är viktigt för Gunnel Nyman Gräff och Jan-Ewert Strömbäck har skrivit en bok om Första majs historia.
Marschallöarna firar konstitutionsdagen från 1979*
– Budapestbakelsens dag. Den skapades av konditorn Ingvar Strid, född 1926 i Vetlanda. Namnet kommer av Strids intresse för staden Budapest. Detta är ett svenskt bakverk som består främst av socker, äggvita, hasselnötter samt vispgrädde blandad med bitar av frukt, exempelvis konserverad persika, aprikos eller mandarin eller – mer sällan – skivad färsk banan. Budapestbakelsen bakas som en rulltårta med hasselnötsbotten. På botten breds grädde och fruktblandning ut. Den rullas sedan, ringlas med choklad och delas upp i portionsbitar. Budapestbakelser serveras ofta stående och garneras med vispgrädde och en mandarinklyfta var för sig. Budapestbakelsens dag firas den 1 maj. 
– Världsskrattdagen – Syftet med världsskrattdagen är att främja avsiktligt skratt och dess många helande fördelar. Alla vet att vi mår bra av kramar och av att skratta, men få inser hur värdefulla dessa enkla verktyg kan vara för att förbättra vårt dagliga välbefinnande. Skratt kan inte läka eller lösa något, men det kan hjälpa till att läka och lösa mycket. Dagen firas sedan 2005 och infaller första söndagen i maj.
Nässlans dag. Nässlan är en välkommen vårprimör att njuta av, en väldigt nyttig primör. Ta på dig handskar och plocka nässlor när de just kommit upp ur jorden eller plocka bara den övre delen om nässlorna hunnit växa till sig. Avnjut vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa, eller varför inte pröva en pesto på nässlor. Här har vi hittat ett recept på pesto med ramslök på Husmor Lisas blogg. Nässlans dag infaller första söndagen i maj.
Mors dag – i Portugal, Spanien, Ungern, Litauen, Moçambique och Rumänien som firar första söndagen i maj.
– Beltane eldfestival – fruktsamhetens högtid (wiccaner).  Bel är en keltisk gud och Beltane är en urgammal keltisk högtid. Den tros vara en av de äldsta högtiderna, började på kvällen före 1 maj och markerade början på den keltiska sommaren. Elden associeras med sexuell passion, förvandling och förnyelse. Man tände eldar för att bränna bort det gamla för att nytt skulle kunna komma in. Man brukade hoppa över eld vid Beltane, för att välsigna ett förhållande eller bli fruktsam eller bränna sådant man vill bli av med.


Nässelsoppa Foto: Lena Ahlström
Nässelsoppa till Nässlans dag som infaller den första söndagen i maj. Foto: Lena Ahlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *