Lördag 30 april

– Valborgsmässoafton* – firar vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Valborgsfirandet inleder sommarhalvåret. I Sverige firar vi med att sjunga in våren, gärna vid en eld tillsammans med släkt och vänner. Kanske också genom att skåla med ett glas Champagne. Det lär motverka åldersrelaterade minnesproblem. Exempel på varmrätter som kan tillagas i förväg och bara värmas upp är Auberginegratäng med mozarella och parmesan och Squashpaj med rom.
– Glada Vappen* – På valborgsmässoafton vallfärdar Helsingforsborna till torget kring statyn Havis Amanda mellan Esplanadparken och Salutorget. Hängandes i selar från en lyftkran skrubbar ett gäng studenter sjöjungfrun med skurborstar och såpa så att hela fontänen kring henne fylls av skum. På slaget kl 18 förses hon med en studentmössa, startskottet för två dagars valborgsfest. Folkmassan förvandlas till ett hav av vita, eller något gulnande, studentmössor, flygande champagnekorkar och kramar och Glada Vappen till höger och vänster. Läs mer om: Glada Vappen! – Sverige (finlandabroad.fi). Varför inte testa Sima till finsk Valborg: Finsk Sima till Valborg – Recept – Tasteline.com
– Återföreningsdagen, Vietnam*

Italiensk auberginegratäng med mozarella och parmesan går bra att förbereda till Valborgsbuffén. Foto: Lena Ahlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *