Torsdag 14 april

– Tiburtiusdagen, den första sommardagen i Sverige.*  På Tiburtius förväntades vattendragen vara öppna, gäddan leka och att man kunde lägga ut fiskeredskap. En välkänd tradition är också att björnen kommer ut ur idet på Tiburtiusdagen, berättar Nordiska museet. Läs mer på Nordiska museets sida om årets dagar.
– Vaisakhi – skördefest och solens nyår i Indien som firas av hinduer och sikher. Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher. Den söta vetemjölshalwan Karah Parshad är mycket populär vid indiska högtider.
– Avurudu – Singalesiskt och tamilskt nyår. Firas omkring den 13-14 april i Sri Lanka.
– Vaisaki, Sikhiskt nyår. Det blir år 555. Den sikhiska tideräkningen utgår från Guru Nanaks födelse. Fyllda parantas är en vanlig vegetarisk rätt i norra Indien. Kan passa som en rätt när Sikhiska nyåret ska firas.
– Bisket Jatra/Navavarsha – nyår i Nepal. Den nepalesiska kalender är en hinduisk månsolkalender som är ungefär 56,7 år före den gregorianska (västerländska) kalendern. Det innebär att det blir år 2078 i Nepal i år. Nyåret firas lugnt och stilla i landet utom i Bhaktapur, en stad utanför huvudstaden Katmandu, där det firas stort.
– Mahavir Jayanti, Mahaviras födelsedag (jainister) – Mahavira var en indisk vishetslärare och grundaren av jainismen. Jainismen har en hel del gemensamt med buddhismen, men har ett ännu större fokus på ahimsa, ickevåld. Munkar och nunnor inom jainismen gör sitt yttersta för att undvika att döda ens de minsta livsformer, exempelvis genom att sopa marken framför sig där de går. Vissa jainistiska munkar går också himmelsklädda, det vill säga nakna, som ett sätt att övervinna alla begär till materiella ting – även kläder, berättar Multireligiösa almanackan.
– Skärtorsdag (katoliker, protestanter) Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande. Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.

Nattvarden målad av Leonardo da Vinci

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *