Högtider att uppmärksamma från 4 till 14 februari

Sex länder har nationaldag de kommande tio dagarna. Vill du uppmärksamma dem kan du till exempel välja Pasta med vitlöksfrästa räkor, tomater och chili på söndag när det är Nya Zeelands nationaldag. Samma dag är det Samernas nationaldag. Den firas i hela Sápmi, som sträcker sig över norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Samerna har ingen egentlig nationalrätt, men  Renkalvytterfilé med grönsås, broccoli och och kålrotsrulle med mandelpotatis eller Suovas med svamp och grädde kanske förgyller dagen för den som vill fira samernas nationaldag. Eller du kanske vill anta utmaningen att göra blodpannkakor med stekt bacon och rårörda lingon? Tricket är att få tag i renblod. På fredag kan du satsa på att göra egen sushi. Då är det Japans nationaldag. På tisdag är det Ägghalvans dag, Grönkålssoppa med ägghalva är gott och nyttigt denna dag. Det finns mycket mer att uppmärksamma – kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

Pasta mer vitlöksfrästa tigerräkor, tomater och chili Foto: Tildas blogg

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 4 februari
Sri Lankas nationaldag * – Detta datum år 1948 förklarade sig Sri Lanka som självständigt från kolonialmakten Storbritannien. På den tiden gick Sri Lanka under namnet Ceylon. Det lankesiska köket är influerat av kolonisatörer och utländska köpmän. Ris och curry är landets nationalrätt och kan serveras på många olika sätt. Här är ett recept på en kycklinggryta med curry och kokosmjölk. Kokosmjölk ingår också i Kiri bath, en annan typisk rätt när något ska firas.
– Världscancerdagen*. Världscancerdagen är instiftad av Union for International Cancer Control (UICC).


Lördag 5 februari
Runebergsdagen* – firar minnet av den finska nationalskalden Johan Ludvig Runeberg som föddes den 5 februari. Många äter Runebergsgtårtor – eller bakelser som det egentligen är – den dagen. I år är det 216 år sedan han föddes. Här är ett recept på Runebergsbakelse från Huvudstadsbladet.
– Nutelladagen* – Nutella är en hasselnötskräm som uppfanns efter Andra världskriget. Det går även att göra egen hasselnötskräm.
– Vasant Panchami, eller Saraswati Puja, eller Basant Panchami, guden Shivas natt. Detta är en populär indisk festival där man ber till Sarasvati, kunskapens, konstens och musikens gudinna. Firandet markerar början av våren och de flesta som firar bär gula kläder, som symboliserar både andlighet och färgen på grödor som börjar gro. Fira med Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran.


Söndag 6 februari
Samernas nationaldag* – firas i hela Sápmi, som sträcker sig över norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Samerna har ingen egentlig nationalrätt, men  Renkalvytterfilé med grönsås, broccoli och och kålrotsrulle med mandelpotatis eller Suovas med svamp och grädde kanske förgyller dagen för den som vill fira samernas nationaldag. Eller du kanske vill anta utmaningen att göra blodpannkakor med stekt bacon och rårörda lingon? Tricket är att få tag i renblod.
Nya Zeelands nationaldag* – ”Waitangy Day” firas till minnet av att Waitangy-föredraget undertecknades detta datum år 1840. Storbritannien och lokala maorihövdingar undertecknade fördraget och det gav britterna kontroll över öriket, men även flera rättigheter för den inhemska befolkningen. Fira gärna med Pasta med vitlöksfrästa räkor, tomater och chili.
Niues nationaldag* – Niue är en autonom ö i sydvästra Stilla havet, i fri associering med Nya Zeeland. Den är befolkningsmässigt det näst minsta självständiga området i världen. Huvudstad är Alofi.
– Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning* (WHO).


Måndag 7 februari
Grenadas nationaldag* 1974 förklarade sig den karibiska önationen självständig från Storbritannien detta datum. Nationalrätten är oil down, en mustig gryta.


Tisdag 8 februari
Parinirvanadagen*. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
– Ägghalvans dag* Grönkålssoppa med ägghalva är gott och nyttigt denna dag.


Onsdag 9 februari
– Hizirfastan (3 dagar) (aleviter).


Torsdag 10 februari
– Heliga Annas dag (ortodoxa) – Firar Sveriges nationalhelgon.


Fredag 11 februari
Japans nationaldag*. År 660 f. Kr. kröntes Japans förste kejsare på denna dag. Kejsare Jimmu sägs ha grundat sin huvudstad, Yamato, samma år. I dag är det en nationell helgdag, men firas inte stort. Japan har ingen uttalad nationalrätt – men att göra egen sushi kan vara ett sätt att fira dagen – eller en annan populär traditionell rätt, sukiyaki en sorts fondue som är ganska enkel att göra hemma. En supergod lax med teriyakisås, nudlar och sockerärtor kan vi också rekommendera.
Irans nationaldag* – uppmärksamma dagen med Khoresht-e bademjan – en persisk lammgryta med aubergine om du vill. Tillbehören Shirazi – en persisk sallad och Mast va khiar – en persiskt gurksallad – gör måltiden komplett. Ja – och glöm inte basmatiriset förstås.
– Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap (FN).


Lördag 12 februari
– Internationella dagen mot utnyttjande av barnsoldater* (FN).


Söndag 13 februari
– Mors dag i Norge, firas andra söndagen i februari.


Måndag 14 februari
Alla hjärtans dag* – kallas även Valentindagen efter helgonet Sankt Valentin. Det lär ha funnits åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200- eller 300-talet. Vem av dem som givit upphov till den i dag romantiska dagen är oklart. För den som vill göra en Kärleksmeny tipsar vi om en som finns i boken ”En engelsman i Paris” av Nicolas Barreau. Menyn hjälper till i handlingen i boken… Du kan även laga en enklare favorit, Förälskade räkor
– Vändagen (Finland)
– Ninevefastan (syrisk-ortodoxa). Det är en tre dagars fasta som går tillbaka till händelser under pesten på 400-talet. Ninevefastan hålls alltid från måndag till onsdag, tre veckor innan Stora fastan börjar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *