Högtider att uppmärksamma från 14 till 24 januari

Gott Nytt År – återigen finns flera nyår att fira de närmsta tio dagarna: i dag fredag firas Yennayer – berbiskt nyår 2972. Många berber firar det berbiska nyåret den 14 januari och många har redan firat Yennayer den 12 januari. I dag är det även Vasilica – det gamla nyåret (arli-romsk tradition). På måndag är det Tu bi-Shevat – Trädens nyår (judar). Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Fira Trädens nyår med fikonkaktus. På tisdag börjar firandet av Mahayanabuddhistiskt nyår. Detta nyår firas främst i Kina, Korea, Japan och Vietnam och infaller vid fullmånen i januari. Missa inte heller att det är popcornets dag på onsdag. Popcorn är så poppis att den till och med har en egen låt! Det finns ytterligare högtider att uppmärksamma. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

Tulpanens dag är den 15 januari. Tulpanen, liksom många andra blommor är ätlig. Prova en sallad med tulpan. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 14 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2972. Många berber firar det berbiska nyåret den 14 januari och många firar Yennayer den 12 januari – se det datumet.
– Revolutionens och ungdomens dag (Tunisien)*
– Vasilica – det gamla nyåret (arli-romsk tradition)
Makara Sankranti. Solens inträde i Stenbockens tecken (hinduer). Chura är en av många olika snacks som hör till när indiska hinduer firar Makara Sankranti – att våren är på väg i och med att solen börjar röra sig bort från Stenbockens vändkrets. Detta firas bland annat med rituella bad i flod eller vattendrag samt drakflygning i mitten av januari. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen. Indiska sesamkakor är en av festivalens specialiteter. Här förmedlar vi ett recept från bloggen Amy´s piece of cake . I Bihar och Orissa äts chura som första måltid under Makar Sankranti-festivalen. Här förmedlar vi ett recept.


Lördag 15 januari
Tulpanens dag * – tulpanen, liksom många andra blommor, är ätlig. Prova en sallad med tulpan.


Söndag 16 januari
– Världsreligionsdagen – Dagen instiftades år 1949 av det amerikanska bahá’í-samfundets nationella andliga råd och markeras varje år den tredje söndagen i januari. Temat för världsreligionsdagen är att alla religionerna har en gemensam grund, att religion måste skapa enighet mellan människor och att religion måste överensstämma med vetenskap, forskning och förnuft.


Måndag 17 januari
– Tu bi-Shevat – Trädens nyår (judar). Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Fira Trädens nyår med fikonkaktus.
Martin Luther Kings dag i USA (högtidlighålls den tredje måndagen i januari). Den yttersta måttstocken för en människa handlar inte om var hon står då hon har det tryggt och bekvämt, utan var hon står i stunder av utmaningar och konflikter.Pastor Martin Luther King, var förgrundsgestalt i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Han tilldelades Nobels fredspris 1964. Han mördades 1968.


Tisdag 18 januari
– Mahayanabuddhistiskt nyår. Detta nyår firas främst i Kina, Korea, Japan och Vietnam och infaller vid fullmånen i januari. Det firas oftast i tre dagar men det varierar i olika länder.


Onsdag 19 januari
– Trettondedag jul/Epifania/Theofania/ enligt den julianska kalendern*. Det är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop.
– Timket, Herrens dop (koptisk-ortodoxa) – högtidlighåller Jesus dop i Jordanfloden.
– Popcornets dag* – Popcorn är populära snacks med lågt kalorivärde jämfört med annat snacks och godis. De är dessutom glutenfria, fiberrika och innehåller antioxidanter, till exempel är polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och kan motverka viss form av cancer. Popcorn är så poppis att den till och med har en egen låt!


Torsdag 20 januari


Fredag 21 januari
Kramens dag * – På kramens dag skall man passa på att ge så många kramar som möjligt. Kramar betyder mycket för vårt välbefinnande, kroppens endorfiner ökar genom kroppskontakt och endorfiner gör oss glada. Så en kram kan faktiskt vara rena hälsokuren!
– Thorrablót (Þorrablót) – Isländsk midvinterfest då det äts mycket beige och brun mat. Läs mer på Islandsbloggen: Gästblogg: Vinterfesten Þorrablót
Þorrablót inleds med Bóndadagur, husbondens dag, fredagen mellan 19 och 25 januari. Det är då midvinter, i vinterns trettonde vecka.
– Fadimedagarna – under januari organiseras Fadimedagarna över hela Sverie av GAPF tillsammans med ett stort antal stödorganisationer för att hedra Fadime Sahindal som blev brutalt hedersmördad av sin pappa. Läs mer om organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.


Lördag 22 januari
– Vinets dag * – Dagen infaller på St Vincents dag den 22 januari och firas i alla vinproducerande länder som en hyllning till vinets skyddshelgon, en martyr från tidig kristendom. Läs mer om vinets mångtusenåriga historia.


Söndag 23 januari


Måndag 24 januari
– Alasitas – populär festival i La Paz, Bolivia, till Ekekos ära*, överflödets och lyckans gud från före inkarikets tid. Fira dagen med den populära rätten Plato Paceño från La Paz och het boliviansk salsa, Llajwa eller Llajua.
– Internationella dagen för utbildning (FN).
– Frufridagen* – Frufridagen infaller den 24 januari varje år och introducerades i början av 1950-talet av tv-legenden Lennart Hyland. På frufridagen är det männen som ska göra allt ”kvinnogöra”, männen ska denna dagen laga mat, tvätta och så vidare vilket på 1950-talet främst sköttes av kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *