Högtider att uppmärksamma från 19 till 29 november

Loi krathongfirare i Bangkok.
Foto: Robert Pollai

I morgon lördag firas Loi Krathong i Thailand) – En thailändsk festival som firas vid fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Den firas genom att vackert dekorerade ”kronor” av palmblad sätts ut i åar och floder. Kronorna eller krathongerna är tända ljus i sig som lyser upp i natten.
Det finns sju länders nationaldag att uppmärksamma de närmaste tio dagarna. Och på måndag infaller den matrelaterade dagen Wienerbrödets dag*. Enligt en berättelse var det en bagarlärlings misstag på 1800-talet som ledde till att det frasiga bakverket som älskas på många håll i världen kom till. Baka med smör eller margarin – och håll ingredienserna kalla. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

Ugnsstekt smaskig kalkon.
Foto: Diana Ljungaeus

På torsdag är det Thanksgiving i USA. Läs mer om vad svenska Diana som bor i Los Angeles gör på Thanksgiving och laga hennes eget recept på kalkon och gratineras sötpotatis med hemlagad tranbärssås och trattkantarellsås.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 19 november
Monacos nationaldag (firar Furst Albert II av Monaco). I Monaco äter man gärna skaldjur. Vi förmedlar ett recept på en vällagad Bouillabaisse med rouille och en förrätt med skaldjurssallad.
– Internationella mansdagen* firas årligen sedan 1999. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen, samt lyfta fram positiva manliga förebilder. Här förmedlar vi kockarna Tobias Bentleys och Henrik Forsells recept på Gårdskyckling ”Coq au vin” med rödvin, smålök och champinjoner – kanske något att fira dagen med.
– Världsdagen mot barnmisshandel* (FN)
– Världstoalettdagen (FN) – Nästan var tredje människa på jorden saknar en toalett att gå till. Toaletter är varken skämmigt eller löjligt utan en nödvändig förutsättning för människors överlevnad, hälsa, utbildning och utveckling, skriver Mångkulturella almanackan.


Lördag 20 november
– Barnkonventionens dag*, (FN) – Så här skrev vi när barnkonventionen fyllde 25 år 2014.
– Barnens rättigheters dag (Finland)
– Krigsbarnens dag (Riksförbundet Finska krigsbarn)
Loi Krathong (buddhister i Thailand) – En thailändsk festival som firas vid fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Den firas genom att vackert dekorerade ”kronor” av palmblad sätts ut i åar och floder. Kronorna eller krathongerna är tända ljus i sig som lyser upp i natten. Under Loi Krathong är det också populärt med skönhetstävlingar till minne av den mytologiska drottningen Nopphamat, berättar Multireligiös almanacka.


Söndag 21 november
– Guds moders tempelgång* (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 4 december), berättar Multireligiös almanacka. Läs mer om högtiden här.


Måndag 22 november
Libanons nationaldag (firar självständighetsdagen, 1943). Kibbeh anses vara Libanons nationalrätt. Vi förmedlar ett recept på grillade biffar med youghurtsallad från Middle Eastern Cookery plus två recept från sajten Matkultur, ett där kibbehn är bollar och ett där kibbehn görs i ugn.
Wienerbrödets dag*. Enligt en berättelse var det en bagarlärlings misstag på 1800-talet som ledde till att det frasiga bakverket som älskas på många håll i världen kom till. Baka med smör eller margarin – och håll ingredienserna kalla.


Tisdag 23 november
– Sankt Clements dag*


Onsdag 24 november
Guru Tegh Bahadurs martyrdag (sihker). Den nionde gurun, Tegh Bahadur, torterades till döds offentligt, eftersom han predikade religionsfrihet. Han offrade sitt liv för att människor av andra religioner skulle få rätt att utöva sin egen tro. Dagen firas som en seger för religionsfrihet och kampen mot orättvisor.


Torsdag 25 november
Bosnien och Hercegovinas nationaldag – (firar Författningsdagen, 1943). Här berättar Jadranka Jesic lite om mat och firande på Balkan.
Surinams nationaldag – (firar självständighet från Nederländerna 1975). Pom är festrätten nummer ett i Surinam.
– Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor* (FN)
– Världsdagen mot Foie gras*. Foie gras är ank- och gåslever.  Det är en produkt som framställs genom att ankor och gäss tvångsmatas två till tre gånger per dag. Många länder har förbjudit produkten såsom i Sverige, men fortfarande plågas massor av djur världen över, dessa djur uppmärksammas den 25 november.
– Thanksgiving (USA). Läs mer om vad svenska Diana som bor i Los Angeles gör på Thanksgiving och laga hennes eget recept på kalkon och gratineras sötpotatis med hemlagad tranbärssås och trattkantarellsås.


Fredag 26 november
– Pälsfria fredagen (Djurens rätt) infaller sista fredagen i november.
– Black Friday – traditionellt början på julhandeln i USA eftersom det är en klämdag efter Thanksgiving.
En köpfri dag – (Buy Nothing Day). En köpfri dag är en internationellt uppmärksammad dag. I Kanada, USA, Storbritannien och Sverige firas Buy Nothing Day efter helgen Thanksgiving. I övriga Europa infaller dagen den sista lördagen i november varje år. Kampanjen syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster samt att visa på att det finns alternativ till att hela tiden köpa nytt. Du deltar solidariskt genom att du under dagen 24 timmar inte köper någonting.


Lördag 27 novemberf
– Lilla jul (Svenskfinland) – Lördagen före första söndagen i advent firas lilla jul i Svenskfinland. Lilla jul är precis som namnet antyder en försmak av julen. I Svenskfinland är lillajulgranen cirka 1 meter hög och pyntas precis som den riktiga julgranen. Det förekommer också små julklappar, lillajulsklappar, som tomtenissarna lämnat under lillajulsgranen.


Söndag 28 november
Albaniens nationaldag – (firar självständighet från Osmanska Riket, 1912). Här kan du läsa mer om det albanska köket och även få ett recept på Tavë kosi, möra vitlöksdoftande lammbitar med ris kryddade med oregano under yoghurttäcke gratinerat i ugnen tills de får en gyllene krämig ostliknande yta.
Mauretaniens nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1960)
Östtimors nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1975)
– Julfastan börjar (ortodoxa, julianska kalendern)
Mors dag i Ryssland, firas sista söndagen i november.
– Första advent (katoliker, protestanter). Advent betyder ankomst och den man väntar på är frälsaren och räddaren Jesus Kristus, som föds 25 december. Det är en tid av förberedelse och förhoppningar. Första advent inleder kyrkoåret. Läs mer om att Advent betyder ankomst – vi går i väntans tider. Läs mer om adventsstjärnan och varför inte göra en Adventskaka med saffran till fikastunden på första advent.
– Kattens dag – Katter är ett av våra mest populära sällskapsdjur, om inte det mest populära. 1983 införde Sverak (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) Kattens dag. Dagen firas varje år den första advent för att vi ska hylla våra kattvänner extra mycket. Vi skall tänka på våra egna katter och på de hemlösa katter som springer runt ute i landet. Baka lussekatter denna dag, här är ett  favoritrecept som ger saftiga goda saffransbullar.


Måndag 29 november
Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket* (FN). För den som vill laga en palestinsk rätt föreslår vi Makluba, palestinsk upp-och-ner-gryta.
– Chanuka (judar) börjar vid solnedgången 28 november och pågår till kvällningen 6 december. Det är en historisk fest, som firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna för mer än 2000 år sedan (165 f. vt.) och återerövra Jerusalem och templet. Enligt en legend sökte soldaterna efter helig olja när de kom in i templet. De fann bara tillräckligt mycket olja för en dag. Man använde oljan i en ljusstake, men som ett mirakel räckte oljan i åtta dagar. Det är därför som Chanuka pågår i just åtta dagar. Under Chanuka tänder man ett ljus i Chanukastaken varje kväll. Chanukastaken är en åttaarmad ljusstake som har plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren. Med detta tänder man de övriga ljusen. Chanuka är ljusets fest. Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor. Här berättar Judit Lukacs mer om Chanuka och hur hon firar 2013. Vi tipsar även om hur man gör latkes – judiska rårakor


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *