Högtider att uppmärksamma från 8 till 18 oktober

Sju mat- eller dryckrelaterade temadagar och fem länders nationaldagar finns att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. I samband med dem tipsar vi bland annat om bohuslänsk äggost, matoke, Ugali, majsgröt, från Afrika, på römmegröt med spekemat från Norge, Paëlla Valenciana, räkmacka med majonnäs, fetaostgratinerad laxfile med rödbetsrisotto och Chokladmuffins med chokladbitar. Det finns även andra högtider att uppmärksamma både profana och religiösa – till exempel Minnesdag för den svenska slavhandelns offer,  Thanksgiving i Kanada, Världsdagen för flyttfåglar, Internationella flickdagen (FN) samt Dussehra eller Vijaya Dashami eller Dasara (hinduer) firar det godas seger över det onda. Tänk vad mycket det finns att uppmärksamma. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

Paëlla passar bra på tisdag när det är Spaniens nationaldag. Foto: Annmari Reich

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 8 oktober
– Äggets dag – dagen infaller andra fredagen i oktober. Gör en traditionell bohusländsk äggost för att fira dagen.


Lördag 9 oktober
Ugandas nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1962). Landets nationalrätt är matoke.
– Hangul, Koreanska alfabetets dag (Sydkorea)
Minnesdag för den svenska slavhandelns offer. Den 9 oktober 1847 avskaffade Sveriges riksdag transatlantisk slavhandel och de svarta slavarna på den svenska kolonin S:t Barthélemy friköptes. Fira detta med en Karibisk laxsallad med glasnudlar.
– Musikens dag – dagen infaller andra lördagen i oktober.
Världsdagen för flyttfåglar* (UNEP – FN:s miljöprogram). Dagen firas andra lördagen i maj – samt andra lördagen i oktober. Dagen till ära förmedlar vi en kycklingrätt från det karibiska köket.


Söndag 10 oktober
Fijis nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1970)
Taiwans nationaldag (firar att staten grundades år 1912, året efter den borgerliga kinesiska revolutionen 1911.
– Grötens dag. Läs om hur nyttig gröten är. Vi förmedlar recept på Ugali, majsgröt, från Afrika, på römmegröt med spekemat från Norge och näringsterapeuten Johannas frukostgröt.
– Internationella dagen mot dödsstraff.
– Internationella dagen för begränsning av naturkatastrofer (FN).
– Världsdagen för synskadade (WHO).
Aleksis Kividagen, finska litteraturens dag.


Måndag 11 oktober
– Internationella flickdagen (FN)
– Äppelmustens dag* – Har du äpplen kan du göra en egen äppelmust. Här är ett mustigt recept.
– Älgjakten börjar i södra Sverige.
– Thanksgiving (Kanada). Thanksgiving firas i Kanada den andra måndagen i oktober. Den första gången tacksägelsemiddagen firades i Kanada var den 15 april 1872 för att fira att prinsen av Wales – som senare blev kung Edward VII – tillfrisknat från en allvarlig sjukdom. I USA firas Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Här är Dianas recept på kalkon med stuffing och hemgjord tranbärssylt. – Columbus dag (USA), firas den andra måndagen i oktober.
– Mors dag i Malawi, firas andra måndagen i oktober.
– Durga Puja (hinduer) – Högtiden är en fem dagars hyllning av gudinnan Durga och avslutas med Dussehra eller Vijaya Dashami.


Tisdag 12 oktober
Ekvatorialguineas nationaldag (firar självständighet från Spanien 1968)
Spaniens nationaldag (Día de la Hispanidad, firar dagen då Christoffer Columbus satte sin fot i Las Americas, 1492). Kanske äter spanjorerna en paëlla – här förmedlar vi ett recept på en Paëlla Valenciana anpassad efter svenska förhållanden.
– Ursprungsfolkens kampdag i Latinamerika.
– Civilkuragets dag.
– Kimbangudagen, kristen tradition från Kongo-Kinshasa.


Onsdag 13 oktober


Torsdag 14 oktober
– Räkmackans dag* – Gör en räkmacka med majonnäs om du vill fira dagen.
Mors dag i  Vitryssland
– Första vinterdagen, eller Calixtusdagen. tillsammans med första sommardagen, Tiburtiusdagen, anses den vara ett spår efter en äldre indelning av året i en sommar- och vinterhalva.
Dussehra eller Vijaya Dashami eller Dasara (hinduer) firar det godas seger över det onda när Navaratri avslutas. Till firandet hör att bränna bilder av den 10-hövdade demonen Ravana, Högtiden är kulmen på Navaratrifestivalen. Potatisrätten dum aloo och brödet luchi hör till för många i Bengalen.


Fredag 15 oktober
– Fetaostens dag* – fira med fetaostgratinerad laxfile med rödbetsrisotto eller kanske fetaost- och vattenmelontorn
– Vita käppens dag* – dagen uppmärksammar situationen för personer med synnedsättning extra runt om i världen. De flesta synskadade använder vit käpp som en signal om att de har dålig syn och att övriga behöver visa hänsyn.
– Metoo-dagen. Den 15 oktober 2017 uppmanade en amerikansk skådespelerska sina följare på twitter att skriva #metoo i kommentarsfältet, om de någon gång blivit utsatta för sexuellt ofredande. Det blev starten för en internationell revolution som i Sverige verkligen fick fäste och följdes av upprop i bransch efter bransch. Av den anledningen är det viktigt att ämnet lyfts minst en gång om året!
– Internationella champagnedagen. Dagen infaller den tredje fredagen i oktober. Fira dagen genom att skåla med ett glas Champagne. Det lär motverka åldersrelaterade minnesproblem.


Lördag 16 oktober
– Världslivsmedelsdagen* (FAO)


Söndag 17 oktober
– Internationella dagen för utrotande av fattigdom (FN).
– Mors dag i Argentina, Dia de la Madre, firas tredje söndagen i oktober.


Måndag 18 oktober
– Chokladmuffins dag*. Här förmedlar vi ett recept från TastelineChokladmuffins med chokladbitar – som kan passa bra till Chokladmuffinsens dag.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *