Torsdag 7 oktober

– Birgitta av Vadstena – helgondag (katoliker). Dagen firas till minne av att den heliga Birgitta helgonförklarades (kanoniserades) denna dag år 1391. Hon räknas som Sveriges skyddshelgon. Det var Birgitta som planerade, ritade och grundade Vadstena kloster som invigdes 1384. Hon föddes cirka 1303 och dog i Rom 1373. Här förmedlar vi ett recept på en medeltida måltid:

Bönder delar en enkel måltid. Bilden är från 1400-talet

Rågbröd – det vanligaste brödet under medeltiden och en smaskig löksoppa.


– Världsdagen för människovärdigt arbete (ITUC, världsfacket).
– Shardiya Navratri – de nio nätterna (hinduer). Under nio dygn hyllas gudinnan i olika gestalter. Först hyllas hon som Durka, därefter som Lakshmi och till sist som Sarasvati. Var och en hyllas i tre dagar. Firandet symboliserar människans väg mot upplysning och befrielse, berättar Multireligiös almanacka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *