Onsdag 22 september

Malis nationaldag*, firar självständighet från Frankrike 1960.
Höstdagjämning – vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter höstdagjämningen blir dagen kortare på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid vårdagjämningen. På grund av skottårscykeln varierar tidpunkten för höstdagjämningen, varför den på norra halvklotet kan inträffa antingen den 22 eller 23 september. Nästa skottår infaller 2024. Renskav och potatismos med rårörda lingon kan vi rekommendera denna dag.
– D-vitaminens dag – infaller på samma dag som höstdagjämningen. D-vitamin är bra för skelettbildningen, kalkbalansen i skelett och tänder, för immunförsvaret, hud och hår. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott. D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen. D-vitamin i mat får vi främst i oss från fisk. Till exempel innehåller lax, sill, makrill och tilapia mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.
– Mehregan* – Skördefest (iranier, kurder). I Sverige utgår vi från en solkalender, men i de kulturer där man utgår från en månkalender utgör höstdagjämningen en motpol till det persiska nyåret Nouruz och det kurdiska nyåret Newros som infaller på vårdagjämningen. På höstdagjämningen är det tid för skördefesten som följer skördearbetet. Då var det i iransktalande länder förr i tiden dags att ta in de djur som hade släppts ut på bete på våren. Ordet Mehr som ingår i namnet Mehregan betyder ‘vänlighet’, berättar Institutet för språk och folkminnen.

Höstblad. Foto: Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *