Högtider att uppmärksamma från 17 till 27 september

Rätt mat kan förlänga livet. På tisdag är det Internationella Alzheimerdagen Läs om professor Miia Kivipeltos råd för att minska risken för demens. Rätt mat kan förlänga livet. Här förmedlar vi Leif Mannerströms recept på Pannbiff med lök ur Mannerströms stora kokbok. Det finns minst åtta mat- eller dryckrelaterade dagar att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Lika många länder har nationaldag under perioden. Dessutom finns bland annat Internationella fredsdagen, Höstdagjämning samt Chuseok, tacksägelsefest i Korea att uppmärksamma, plus mycket mer. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

Recept på pannbiff med lök ur Mannerströms Stora kokbok. Laga bra mat och motverka Alzheimer. På tisdag är det internationella Alzheimerdagen.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 17 september


Lördag 18 september
Chiles nationaldag*, firar självständighet från Spanien 1810.
Surkålens dag*. Denna dag kan  bratwurst med sauerkrautsurkålsgryta med korv och fläsk, eller den polska nationalrätten bigos passa bra – här förmedlar vi två recept av bigos: ett snabbare och ett omsorgsfullt .


Söndag 19 september
Saint Kitts och Nevis nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1983.
Messmörets dag* – då kan Renskavsgryta med messmör och kantareller passa bra.
– Brunchens dag, infaller den tredje söndagen i september. Dagen instiftades för att få fler att mötas genom att äta god och inspirerande mat tillsammans. Brunch är ett trendigt sätt att mötas mellan de ordinarie måltiderna och vedertaget inom restaurangvärlden. Dagen uppmärksammas för att få fler att även bjuda på brunch hemma tillsammans med familj, släkt och vänner, det är ett trevligt sätt att umgås och att äta, gott och länge. Brunchens dag är instiftad av Orkla Foods. Varför inte bjuda på en klassisk söndagsrätt i modern tappning – dillkött med grönsaker.


Måndag 20 september
– Bålens dag* – bål är en lättare, spritsig, ofta frukt- och alkoholbaserad dryckesblandning. Här finns bålrecept på Icas sida och här tipsar Allt om mat om recept. Här berättar DN hur du gör din egen bål.
– Internationella dövveckan (7 dagar). Dagen infaller sista veckan i september. Under veckan sker flera aktiviteter runt om i världen till exempel demonstrationer, debatter, kampanjer, utställningar och möten. Syftet är att öka medvetenheten om döva och skapa uppmärksamhet om dövas rättigheter. Alla intresserade uppmanas att delta och engagera sig. Läs mer på Sveriges dövas riksförbunds hemsida här  eller på World Federation of the deaf:s hemsida här
Chuseok, tacksägelsefest i Korea. Chuseok är en viktig familjehögtid i Korea och precis som vid alla familjehelger i världen är maten viktig. Ett måste är den halvmåneformade och tallbarrsdoftande riskakan songpyeon. Den har oftast söt fyllning och görs i massor av färger som rosa, grönt eller gult, berättar den Mångkulturella almanackan. Här förmedlar vi recept på Tteok eller dduk – Koreanska riskakor.


Tisdag 21 september
Armeniens nationaldag*, firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Varför inte tillaga en meny på Armeniens självständighetsdag: Fattet hummus – en vegetarisk hummusrätt, Taboule – persiljesallad samt Harisa – en syrisk kokoskaka
Belizes nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1981.
Maltas nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1964.
Internationella fredsdagen * (FN)
– Internationella Alzheimerdagen* – Läs om professor Miia Kivipeltos råd för att minska risken för demens. Rätt mat kan förlänga livet. Här förmedlar vi Leif Mannerströms recept på Pannbiff med lök ur Mannerströms stora kokbok.
–  Sukkot – lövhyddohögtiden (judar, sju dagar). Sukkot är ursprungligen en skördehögtid. Många judar bygger lövhyddor i trädgården eller vid synagogan. Man äter gärna sina måltider i hyddan och vissa ortodoxa familjer sover i den. Syftet är att minnas det judiska folkets långa vandring i öknen, berättar Multireligiösa almanackan. Fira till exempel med Rostbiff och äppelkaka på mos. Notera att firandet börjar vid solnedgången dagen före.
Månfesten eller Månfestivalen i Kina, eller som den vanligen kallas på kinesiska, midhöstfestivalen räknas ofta som Kinas näst viktigaste traditionella högtid efter vårfestivalen, det kinesiska nyåret.


Onsdag 22 september
Malis nationaldag*, firar självständighet från Frankrike 1960.
Höstdagjämning – vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter höstdagjämningen blir dagen kortare på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid vårdagjämningen. På grund av skottårscykeln varierar tidpunkten för höstdagjämningen, varför den på norra halvklotet kan inträffa antingen den 22 eller 23 september. Nästa skottår infaller 2024. Renskav och potatismos med rårörda lingon kan vi rekommendera denna dag.
– D-vitaminens dag – infaller på samma dag som höstdagjämningen. D-vitamin är bra för skelettbildningen, kalkbalansen i skelett och tänder, för immunförsvaret, hud och hår. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott. D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen. D-vitamin i mat får vi främst i oss från fisk. Till exempel innehåller lax, sill, makrill och tilapia mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.
– Mehregan* – Skördefest (iranier, kurder). I Sverige utgår vi från en solkalender, men i de kulturer där man utgår från en månkalender utgör höstdagjämningen en motpol till det persiska nyåret Nouruz och det kurdiska nyåret Newros som infaller på vårdagjämningen. På höstdagjämningen är det tid för skördefesten som följer skördearbetet. Då var det i iransktalande länder förr i tiden dags att ta in de djur som hade släppts ut på bete på våren. Ordet Mehr som ingår i namnet Mehregan betyder ‘vänlighet’, berättar Institutet för språk och folkminnen.


Torsdag 23 september
Saudiarabiens nationaldag*, firar att kungariket enandes 1932.


Fredag 24 september
Guinea-Bissaus nationaldag*, firar självständighet från Portugal 1973. Gör en fiskgryta moqueca de peixe dagen till ära.
Janssons-dagen – infaller sista fredagen i september. Gör Kultusmakarnas Lena Ahlströms smaskiga recept på Janssons frestelse.


Lördag 25 september
– Äpplets dag – Den 25 september 2016 inföll temadagen Äpplets Dag för första gången i Sverige efter ett initiativ från Riksförbundet Svensk Trädgård. Äpplets Dag vill lyfta fram svenska äpplen och äppelträd inom olika områden. Dagen är tänkt att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd. Inspirationen till Äpplets Dag kommer från England, där Apple Day firas sedan 1990. Earth hour-bakelsen 2015 war en Raw Äppelpaj,  ett annat recept är American apple pie, ett tredje äppelkaka på mos, ett fjärde skånsk äppelkaka.
– Lösgodisets dag*


Söndag 26 september
– Europeiska språkdagen*


Måndag 27 september
Världsturismdagen (UNWTO)*
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox)*. En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 14 september)
– Hummerpremiären i Sverige – gör Leif Mannerströms hummersoppa för att fira dagen. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september.
– Shemini Atseret (judar). En glädjefylld festdag då man ber en särskild bön om regn i Israel. Judiska högtider inleds alltid kvällen före utsatt datum.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *