Lördag 11 september

Kebabens dag * – Vi förmedlar recept på hemmagjord kebab med två hemmagjorda såser, en röd och en vit. Kebaben anses ha sitt ursprung i Anatolien i Turkiet där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd. I vårt rekommenderade recept ingår köttfärs av nöt, men detta går naturligtvis att byta ut mot tunt skivat stekt eller grillat kött, varför inte av lamm, som är väldigt vanligt i Turkiet.



Koptiska nyåret – Nayrouz. Koptisk-ortodoxa kyrkans kalender bygger på en uråldrig egyptisk kalender. Tideräkningen utgår från år 284, martyråret, då stora massakrer utfördes på kristna i det romerska riket, berättar Multireligiösa almanackan. Fira med Doro wat är en typisk etiopisk och eritreansk rätt samt injera, ett tunt poröst surdegsbröd.
– Enkutatash, det etiopiska nyåret*. Helgen infaller när den tre månader långa regnperioden är slut. Det etiopiska nyåret firas förutom av etiopier också av rastafarianer världen över eftersom de ser Etiopien som sitt hemland i andlig bemärkelse. I år blir det 2011, berättar Multireligiösa almanackan. Fira som det koptiska nyåret – med grytan Doro wat och injera, ett tunt poröst surdegsbröd .


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *